Beograd

Llogari për sulmin terrorist në Banjskë, Nova zbulon se çfarë ka ndodhur në takimin e Vuçiqit me ambasadorët e Quint-it 

“Çdo fjalë formale do të ishte e tepërt”, shkruhet në një njoftim të shkurtër nga kabineti i presidentit serb Aleksandar Vuçiq, i cili u është dërguar mediave të mërkurën pasdite pas takimit të tij me ambasadorët e vendeve të Quint-it.

Siç mëson “Nova”, ka arsye serioze për këtë inat të lidershipit shtetëror serb, pasi ambasadorët e Gjermanisë, Britanisë së Madhe, Francës dhe Italisë, përfaqësuesi i ambasadës amerikane dhe shefi i delegacionit të Bashkimit Evropian, nuk kanë dëgjuar fare ndaj kërkesave dhe propozimeve të Presidentit të Serbisë lidhur me situatën në Kosovë.

Nga të gjitha llogaritë, Banjska dhe zgjedhjet e fundit, për të cilat vëzhguesit e huaj thanë se nuk i kishin parë kurrë më parë, dalëngadalë po realizohen.

Pas takimit me përfaqësuesit e vendeve të Quint-it, mediat në Serbi kanë marrë një njoftim të shkurtër, të cilin shumica e tyre nuk e kanë parë më parë.

“Kabineti i Presidentit të Serbisë njofton opinionin se nuk do të ketë njoftim nga takimi që ai ka mbajtur me përfaqësuesit e BE-së. Çdo fjalë formale do të ishte e tepërt”, ka thënë Presidenca serbe, në stilin “Nuk mund t’ju ​​them asgjë tani”.

Takimi nisi pak pas orës 18:00, në godinën e Sekretariatit të Përgjithshëm të Presidentit të Republikës. Tema kryesore ishte heqja e dinarit në Kosovë, një vendim i Prishtinës që ka hyrë në fuqi dje. Në takim ishte i pranishëm edhe drejtori i Zyrës për Kosovë, Petar Petkoviq.

Më pas ai tha si vijon:

“Ka qenë e qartë për të gjithë në sallën ku bëmë takimin se Albin Kurti ishte fajtori kryesor. Serbët në Kosovë kanë të drejtë të jetojnë, të përdorin transaksionet e pagesave dhe të funksionojnë institucionet tona. Ne kurrë nuk do të heqim dorë nga kjo”, ka thënë Petkoviq dhe ka theksuar se Vuçiq ka mbrojtur interesat e serbëve në Kosovë.

Mirëpo, siç mëson Nova, kërkesat e tij janë refuzuar.

Sipas burimeve të Nova-s, presidenti i Serbisë ka kërkuar që Prishtina ta anulojë këtë masë, por e vetmja gjë që ka marrë është ngritja e shpatullave dhe vonesa në dënimin e grupit terrorist në Banjskë.

Këtë më vonë e ka konfirmuar edhe zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi.

“Nesër nuk hyn në fuqi dekreti që ndalon dinarin, nesër hyn në fuqi dekreti i Bankës Qendrore të Kosovës që rregullon transaksionet me para të gatshme. Nga nesër nuk lejohet importimi i parave në Kosovë nëse nuk keni licencë nga Banka Qendrore, e cila lejon transportin e parave”, tha Bislimi të mërkurën në mbrëmje dhe sqaroi se nuk do të aplikohen gjoba, por do të punohet në informimin dhe edukimin e popullatës, dhe shpresojmë se negociatat ndërmjet Bankës Qendrore të Kosovës dhe Bankës Kombëtare të Serbisë “për të gjetur një mekanizëm për një transfer transparent të fondeve”, tha Bislimi.

Pasoja e Banjskës dhe zgjedhjet e parregullta

Drejtori programor i Qendrës për Politikë Bashkëkohore Nikola Burazer Nikola Burazer thotë se është e qartë se pas Banjskës dhe situatës me zgjedhjet e fundit në Serbi, Aleksandar Vuçiq duhet të jetë më bashkëpunues.

“Nuk e dimë se çfarë është thënë saktësisht në atë takim, por e dimë se Serbia ka dy probleme serioze për momentin. E para është situata në Kosovë dhe e dyta është kriza paszgjedhore. Edhe pse këto dy probleme nuk janë të lidhura drejtpërdrejt, ato e vështirësojnë pozitën e autoriteteve në Serbi për momentin. Në bashkësinë ndërkombëtare ende ekziston qëndrimi se Kurti është më pak bashkëpunues se Vuçiq, megjithatë gjërat kanë ndryshuar realisht muajt e fundit. “Pas situatës me zgjedhjet në Serbi dhe akuzave për rregullsinë e tyre, Vuçiq tani duhet të jetë edhe më bashkëpunues”, thotë Burazer.

Rehati nga Moska

Pas takimit me përfaqësuesit e Quintit-s, Aleksandar Vuçiq ka biseduar me ambasadorin rus Aleksandar Bocan Harchenko dhe ka paralajmëruar një tjetër fjalim të jashtëzakonshëm për qytetarët e Serbisë për sot në orën 13.00.

“E informova ambasadoren Bocan-Harçenko për lëvizjen e fundit të njëanshme të Prishtinës, të drejtuar qartë kundër popullit serb në Kosovë si dhe për pasojat e mundshme të këtij akti të papërgjegjshëm të regjimit të Kurtit”, ka shkruar Vuçiq në Instagram dhe ka shtuar se ai kishte diskutuar marrëdhëniet dypalëshe me ambasadorin dhe çështje të tjera rajonale dhe ndërkombëtare me interes të përbashkët të dy shteteve.

“Përsërita mirënjohjen time për Rusinë për mbështetjen e saj në respektimin e integritetit territorial të Serbisë”, ka shkruar Vuçiq.