DOKUMENT

Vjosa Osmani përpiqet dëshpërimisht ta sjellë në Kosovë një lider botëror, pas Biden as Macron s’i përgjigjet ftesës së saj

Në Kosovë rrallë kemi vizita të rëndësishme të liderëve të mëdhenj evropianë e botërorë.

Të vetmit që vijnë vazhdimisht janë Miroslav Lajçak e Gabriel Escobar, por edhe ata që kanë rol në lehtësimin e dialogut Kosovë-Serbi, shkruan Demokracia.com.

Presidentja Vjosa Osmani po bën përpjekje dëshpëruese që ta sjellë në Kosovë ndonjë lider të madh botëror.

Pas letrës drejtuar presidentit amerikan Joe Biden për një lidhje virtuale në një forum që është duke e organizuar, Osmani i ka shkruar edhe presidentit francez Emanuel Macron.

Në një letër që e ka siguruar Demokracia.com, ajo e kishte ftuar presidentin francez që të vizitonte Kosovën në gjysmën e parë të muajit shtator.

Por, siç duket, Osmani nuk ka marrë ndonjë përgjigje nga homologu i saj francez.

“Dëshiroj të bëj një ftesë për një vizitë zyrtare në Republikën e Kosovës në gjysmën e parë të shtatorit. Shpresoj që së shpejti të marr një konfirmim dhe pres me padurim t’ju mirëpres në Prishtinë ku mund të diskutojmë më tej të gjitha zhvillimet e fundit në rajonin tonë dhe më gjerë, si dhe të riafirmojmë aleancën tonë të pathyeshme dhe bashkëpunimin e ardhshëm ekonomik, kulturor dhe diplomatik”, i kishte shkruar Osmani, Macronit, më 23 gusht të këtij viti.

Në letrën që e ka siguruar Demokracia.com, Osmani për dallim nga Kurti e quan Kosovën një histori suksesi në skenën ndërkombëtare, anise për opinionin vendor nuk e pranon kurrë që Kosova është një histori suksesi.

“Republika e Kosovës është krenare për partneritetin e qëndrueshëm me Republikën e Francës, të reflektuar në marrëdhëniet tona të shkëlqyera dypalëshe, bashkëpunimin aktiv në skenën ndërkombëtare dhe kontributin tonë të përbashkët për paqen dhe sigurinë në Evropë dhe më gjerë. Sot, Kosova shërben si një histori suksesi në skenën ndërkombëtare, pasi është shndërruar nga një shoqëri e shkatërruar nga lufta në demokraci në lulëzim, një ekonomi me rritje të shpejtë dhe një dritë shprese. Progresi ynë domethënës në indekset ndërkombëtare është një dëshmi e përkushtimit tonë për të forcuar më tej institucionet tona demokratike dhe për t’iu bashkuar familjes”, i kishte shkruar Osmani homologut të saj francez.

Letra e plotë e presidentit Osmani drejtuar presidentit francez:

“I nderuar President Macron,

Republika e Kosovës është krenare për partneritetin e qëndrueshëm me Republikën e Francës, të reflektuar në marrëdhëniet tona të shkëlqyera dypalëshe, bashkëpunimin aktiv në skenën ndërkombëtare dhe kontributin tonë të përbashkët për paqen dhe sigurinë në Evropë dhe më gjerë.

Sot, Kosova shërben si një histori suksesi në skenën ndërkombëtare, pasi është shndërruar nga një shoqëri e shkatërruar nga lufta në demokraci në lulëzim, një ekonomi me rritje të shpejtë dhe një dritë shprese.

Progresi ynë domethënës në indekset ndërkombëtare është një dëshmi e përkushtimit tonë për të forcuar më tej institucionet tona demokratike dhe për t’iu bashkuar familjes .

Ndërsa jemi dëshmitarë të një sulmi tjetër brutal ndaj një populli të pafajshëm në zemër të kontinentit tonë, si dhe një përpjekje për të shkatërruar vlerat tona të fituara me vështirësi të paqes, sigurisë dhe demokracisë, ne mbajmë përgjegjësinë nëse mbrojmë kolektivisht gjithçka që është arritur në Evropë. .

Agresioni i Rusisë në Ukrainë nënvizon domosdoshmërinë që demokracitë të bashkohen për të qëndruar kundër agresionit të Rusisë, përfaqësuesve të saj dhe agjendës së tyre destabilizuese.

Kosova e ka treguar këtë përkushtim përmes harmonizimit të politikave tona me partnerët tanë evropianë dhe duke u ofruar strehim ukrainasve, përfshirë gazetarët, lufta gjithashtu ka rikonfirmuar domosdoshmërinë që vendet demokratike në rajonin tonë të ecin përpara në rrugën euroatlantike.

Me këtë, dëshiroj të bëj një ftesë për një vizitë zyrtare në Republikën e Kosovës në gjysmën e parë të shtatorit. Shpresoj që së shpejti të marr një konfirmim dhe pres me padurim t’ju mirëpres në Prishtinë ku mund të diskutojmë më tej të gjitha zhvillimet e fundit në rajonin tonë dhe më gjerë, si dhe të riafirmojmë aleancën tonë të pathyeshme dhe bashkëpunimin e ardhshëm ekonomik, kulturor dhe diplomatik”.

Ndryshe në Kosovë, nga liderët e rëndësishëm në vizitë ka qenë vetëm kancelari gjerman Olaf Scholz.