Pandemia

Vendet evropiane vendosin kufizime të reja pas rritjes enorme të rasteve me koronavirus

Disa vende në të gjithë Evropën kanë njoftuar kufizime të reja të koronavirusit në disa nga qytetet e tyre më të mëdha, pas rritjeve të fundit të infeksioneve.

Spanja, Greqia, Danimarka dhe Franca vendosën masa të mëtejshme në pikat e nxehta të virusit, ndërsa autoritetet shëndetësore në Itali kanë paralajmëruar që mosha mesatare e pacientëve me koronavirus po zvarritet – duke rrezikuar më shumë pranime në spital dhe vdekje.

Infeksionet janë rritur në mënyrë të vazhdueshme në pjesën më të madhe të Evropës gjatë dy muajve të fundit, me më shumë se gjysmën e vendeve evropiane duke parë një rritje prej mbi 10% në dy javët e fundit.

Të premten, banorëve të Madridit u tha se do t’ju duhet një arsye për të lënë lagjet e tyre, parqet do të mbyllen dhe dyqanet dhe restorantet do të duhet të punojnë me gjysmën e kapacitetit.

Rastet kanë vazhduar të rriten në kryeqytetin spanjoll, megjithë kufizimet në jetën e natës dhe kufizimin e ndërveprimeve në grupe në një maksimum prej 10 personash.

Spanja ka numrin më të lartë të infeksioneve të reja të koronavirusit në Evropë dhe shkalla e transmetimit të Madridit është më shumë se dyfishi i mesatares kombëtare.

Në Francë, e cila gjithashtu ka parë një rritje të fundit të infeksioneve, kufizime të mëtejshme janë futur në qytetin jugor të Nicës.

Tubimet e më shumë se 10 personave janë ndaluar në hapësirat publike dhe baret po u kufizohet orari i hapjes.

Greqia po fut kufizime më të ashpra në rajonin më të madh të Athinës, ndërsa gjithashtu rrit testimin dhe krijimin e hoteleve karantinë.

Nga 21 shtator deri më 4 tetor, mbledhjet e më shumë se nëntë njerëzve do të ndalohen në kryeqytet, me përjashtim të restoranteve, bareve dhe kafeneve.

Danimarka ka ulur kufirin në mbledhjet publike në 50 persona nga 100 dhe urdhëroi bare dhe restorante të mbyllen herët, pasi vendi regjistroi 454 infeksione të reja të premten.

Në fillim të kësaj jave, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha se numri i rasteve COVID-19 në Evropë tani po tejkalon ato të raportuara në mars.

Drejtori rajonal i OBSH-së për Evropën, Dr Hans Kluge, tha në një konferencë për shtyp: “Numrat e çështjeve të shtatorit … duhet të shërbejnë si një thirrje zgjimi për të gjithë ne.

“Megjithëse këta numra pasqyrojnë një testim më gjithëpërfshirës, ​​ai gjithashtu tregon nivele alarmante të transmetimit në të gjithë rajonin.”