Pandemia

Vala e dytë e koronavirusit në Danimarkë, “pak e mundur”

Gjermania është duke u përballur me rritje të shkallës së përhapjes së koronavirusit, pas lehtësimit të masave të izolimit, duke rritur shqetësimet se virusi mund të përhapet sërish në shtetet që u japin fund ndalesave.

Danimarka ka qenë një prej kombeve të para evropiane që ka adoptuar masat e izolimit dhe një prej të parave që u ka dhënë atyre fund.

Nxënësit e shkollave fillore janë kthyer nëpër klasa më 15 prill dhe parukeritë janë rihapur vetëm disa ditë më vonë.

Tani në këtë shtet ka filluar rihapja e restoranteve dhe qendrave tregtare, teksa autoritetet kanë prezantuar masa të reja për vëzhgim të të infektuarve.

Shefi i epidemiologjisë, Kare Molbak u ka thënë gazetarëve se edhe pas heqjes së të gjitha masave, shkalla e infektimit mbetet e vogël, andaj nuk beson se do të ketë valë të dytë të koronavirusit në Danimarkë.

“Asnjë shtet nuk është përballur me valë të dytë deri më tani. Disa shtete kanë parë rritje ose zvogëlim të rasteve të koronavirusit”, ka thënë ai.

“Mirëpo me njohuritë që kam tani, unë e shoh shumë pak të mundur ardhjen e valës së dytë”, është shprehur mes tjerash ai.

Sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins, autoritetet daneze kanë regjistruar 10,789 të infektuar dhe 533 të vdekur me koronavirus.