Studim

Studim: Ushtrimet gjatë shtatzënisë forcojnë mushkëritë e foshnjës

Ushtrimet e rregullta gjatë shtatzënisë i ndihmojnë të porsalindurit të zhvillojnë mushkëri më të forta dhe të shmangin astmën, sipas një hulumtimi.

Shkencëtarët pyetën më shumë se 800 gra sa aktive ishin gjatë shtatzënisë, pastaj testuan funksionin e mushkërive të foshnjave të tyre në moshën tre muajsh.

Studimi, nga studiuesit në Universitetin e Oslos, zbuloi se fëmijët e grave që bënin pak ushtrime kishin dy herë më shumë gjasa të kishin funksion të dobët të mushkërive.

Ekspertët thanë se gjetjet treguan rëndësinë e nënave të ardhshme për të qenë në formë, si për shëndetin e tyre ashtu edhe për fëmijën e tyre.

Funksioni i mushkërive të foshnjave u testua duke matur frymëmarrjen normale në foshnjat sa ishin zgjuar. Kjo u bë duke mbajtur një maskë fytyre mbi hundën dhe gojën e tyre dhe duke regjistruar rrjedhën dhe vëllimin e ajrit të thithur brenda dhe jashtë, shkruan Dailymail, përcjell Klankosova.tv

Rreth 8.6 përqind e foshnjave të lindura nga nëna joaktive kishin funksionin më të ulët të mushkërive, krahasuar me vetëm 4.2 përqind të atye të lindura nga nëna aktive.

“Studimet e mëparshme kanë treguar se individët me funksion të ulët të mushkërive në foshnjëri kanë rrezik më të lartë të astmës, sëmundjeve të tjera obstruktive të mushkërive dhe funksionit më të ulët të mushkërive më vonë në jetë”, ka thënë autorja kryesore e këtij hulumtimi, Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Gjetjet e studimit u paraqitën në Kongresin Ndërkombëtar të Shoqërisë Virtuale të Frymëmarrjes Evropiane.

Shërbimi Kombëtar i Shëndetësisë (NHS), u kërkon nënave të ardhshme që të vazhdojnë aktivitetin e tyre fizik normal dhe stërvitjen për aq kohë sa ndihen rehat.