Shai Efrati

Shkencëtarët izraelitë thonë se gjetën një mënyrë për t’i kthyer njerëzit 25 vite më parë

Shkencëtarët izraelitë thonë se ata kanë arritur të përmbysin me sukses procesin biologjik të plakjes – duke përdorur vetëm oksigjen.

Hulumtimi i fundit, i udhëhequr nga Prof. Shai Efrati i Universitetit të Tel Avivit, së bashku me një ekip nga Qendra Mjekësore Shamir, zbuloi se kur të personat e shëndetshëm mbi moshën 64 vjeç vendoseshin në një dhomë me presion dhe u jepej oksigjen i pastër për 90 minuta në ditë, pesë ditë një javë për tre muaj, jo vetëm që procesi i plakjes vonohej – në të vërtetë  përmbysej.

Rreth 35 persona mbi moshën 64 vjeç ishin të përfshirë në studim dhe u administruan terapi hiperbarike me oksigjen (HBOT) duke përdorur 100% oksigjen në një presion mjedisor më të lartë se një atmosferë absolute për të rritur sasinë e oksigjenit të tretur në indet e trupit.

Çdo 20 minuta, pjesëmarrësve iu kërkua të hiqnin maskat e tyre për pesë minuta, duke sjellë oksigjenin e tyre përsëri në nivelet normale. Sidoqoftë, gjatë kësaj periudhe, studiuesit panë që luhatjet në përqendrimin e oksigjenit të lirë u interpretuan në nivelin qelizor si mungesë e oksigjenit – në vend se të interpretonin nivelin absolut të oksigjenit.

“Luhatja e oksigjenit që ne krijuam është ajo që është e rëndësishme”, tha ai për The Jerusalem Post. “Gjatë këtij procesi, rezultoi një sasi e pakët e oksigjeni, e cila shkaktoi rigjenerimin e qelizave.”

“Ne [nuk] po e ngadalësojmë rënien – ne po shkojmë prapa në kohë,” tha Efrati.

Sipas punës së tyre, ndryshimet ishin ekuivalente me mënyrën se si trupat e pjesëmarrësve ishin në nivelin qelizor 25 vjet më parë.

Efrati ka studiuar se si të ndryshojë procesin e plakjes për një dekadë dhe drejton Klinikat Aviv në Florida. Ky studim, tha ai, është prova e parë që baza qelizore për procesin e plakjes mund të përmbyset, duke shtuar se “jep shpresë dhe hap derën për shumë shkencëtarë të rinj për të synuar plakjen si një sëmundje të kthyeshme