“Shfrenim fantazie”, Olsi Jazexhiu: Ismail Qemali ka qenë agjent i grekëve

Historiani Olsi Jazexhiu i ftuar në “Arena” nga Dritan Hila në Ora News, tha se historikisht politikanët shqiptarë kanë qenë në shërbim të agjenturave të huaja.

Jazexhiu: Pastaj kemi themeluesin e Shqipërisë, Ismail Qemali. Në Arkivin e Londrës, kush lexon debatet në Konferencën e Ambasadorëve, Venizelos mburrej që Ismaili ishte njeriu i Greqisë.

I grekëve, i britanikëve. Kush ka lexuar gjyqin osman ndaj Abdyl Frashëri, është paguar nga agjentura greke që Lidhja e Prizrenit të anashkalohej nga lëvizje islamike, në lëvizje laike dhe kombëtare.

Shqipëria ishte një vend i vogël dhe kur u krijua si shtet, ishte shumë i dobët. Influenca italiane ishte masive dhe kulmoi me pushtimin fashist.

Personazhet publik me influencë si puna e Shqipërisë. Po të bëhesh agjent në Amerikë e ke të vështirë jetën, apo në Rusi, apo në Turqi që kanë traditë shtetërore.