Ambasadorja Kim

SHBA “sytë” mbi Ballkanin Perëndimor/ “Ndëshkim për personat e përfshirë në korrupsion”

SHBA i ka sytë mbi Ballkani Perëndimor, ku bën pjesë edhe Shqipëria me një qëllim të vetëm të ndëshkojë personat që kanë kryer korrupsion në vendet e tyre.

Ka qenë sërish ambasadorja e SHBA-së, Yuri Kim që ka përcjellë mesazhin, pas presidentit Joe Biden kësaj radhe të Sekretarit Amerikan të Shtetit, Antony Blinken, ku i është shpallur luftë e hapur korrupsionit, keqpërdorimit të pasurive publike, shpronësimit të pasurive private për përfitime personale ose qëllime politike apo ryshfet.

Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken shprehet përmes deklaratës se do të luftojnë pandëshkueshmërinë për personat që janë përfshirë në korrupsion në Ballkanin Perëndimor dhe në të gjithë botën.

Presidenti Amerikan Joe Biden një ditë më parë nxori një urdhër të ri ekzekutiv që përfshin ish-vendet e Federatës Jugosllave dhe Shqipërinë, i cili parashikon bllokimin e pronave dhe ndalim të hyrjes në SHBA të personave që kontribuojnë në destabilizimin e Ballkanit Perëndimor.

Blinken ka rikujtuar urdhrin e presidentit amerikan, ku parashikohen sanksione kundër personave që destabilizojnë rajonin duke minuar institucionet demokratike dhe shtetin e së drejtës ose duke shkelur të drejtat e njeriut.

Nuk dihet ende nëse ky është një mesazh për Shqipërinë, pas shpalljes non grata të ish-kryeministrit Sali Berisha.

Ky mesazh i përcjellë nga ambasadorja vjen pas shkarkimit të presidentit Ilir Meta nga deputetët me 104 vota pro, ndërsa pritet vendimi i Gjykatës Kushtetuese për ta rrëzuar nga posti i kreut të shtetit.

Bazuar në dosjen e përgatitur nga Komisioni Hetimor, Meta ka kryer 16 shkelje në Kushtetutë, ku përfshihet frymëzim i dhunës, përfshirje në fushatë elektorale, ndërhyrje në punën e Gjykatës Kushtetuese apo Prokurorisë.

Postimi i plotë i Sekretarit Amerikan të Shtetit:

Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të siguruar stabilitetin dhe sigurinë e Ballkanit Perëndimor, duke lejuar vendet në rajon të përmbushin potencialin e tyre si demokraci të lira dhe të prosperuara. Ne jemi të përkushtuar gjithashtu në luftimin e korrupsionit dhe demonstrimin e përparësive të qeverisjes transparente dhe të përgjegjshme. Shtetet e Bashkuara e dinë që korrupsioni kërcënon barazinë ekonomike, përpjekjet globale kundër varfërisë dhe zhvillimin dhe vetë demokracinë. Korrupsioni kudo dëmton drejtpërdrejt politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe shëndetin ekonomik të Shteteve të Bashkuara dhe partnerëve dhe aleatëve tanë. Kjo është arsyeja pse ne jemi të përkushtuar të promovojmë llogaridhënie dhe të luftojmë mosndëshkimin për ata që janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm në Ballkanin Perëndimor dhe në të gjithë botën.

Në vazhdim të këtij angazhimi, Presidenti Biden lëshoi ​​sot një Urdhër Ekzekutiv (E.O.) që ndërton dhe zgjeron E.O.-të e mëparshme, duke modernizuar regjimin e sanksioneve të Ballkanit Perëndimor duke përfshirë referenca në Marrëveshjen e Prespës 2018 dhe Mekanizmin Ndërkombëtar të Mbetjeve për Tribunalet Penale. Për më tepër, E.O i ri parashikon sanksione kundër personave veprimet e të cilëve destabilizojnë rajonin duke minuar institucionet demokratike dhe shtetin e së drejtës ose duke shkelur të drejtat e njeriut. Për të adresuar më mirë rrjetet e korrupsionit në të gjithë rajonin, Shqipëria është shtuar në fushën e E.O.

E.O. gjithashtu autorizon vendosjen e sanksioneve ndaj individëve dhe subjekteve përgjegjëse për korrupsionin në rajon, duke përfshirë keqpërdorimin e pasurive publike, shpronësimin e pasurive private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. E gjithë pasuria dhe interesat në pronën e personave të caktuar në përputhje me këtë E.O. që janë ose vijnë brenda Shteteve të Bashkuara ose zotërimi ose kontrolli i personave të SH.B.A.-së janë bllokuar dhe personave të Sh.B.A-së zakonisht u ndalohet të përfshihen në transaksione me ta. Përveç kësaj, individët e sanksionuar nën këtë E.O. nuk janë të ligjshëm për të hyrë në Shtetet e Bashkuara dhe nuk janë të ligjshëm për një vizë amerikane. Angazhimi ynë për të promovuar demokracinë, transparencën dhe llogaridhënien, në të gjithë Ballkanin Perëndimor është i palëkundur dhe në përputhje me standardet që vendet e rajonit duhet të përmbushin për të siguruar qëllimet e tyre për të përparuar në rrugën Evropiane.

“Korrupsioni kudo dëmton drejtpërdrejt politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe shëndetin ekonomik të SH.B.A.-së dhe partnerëve dhe aleatëve tanë. Kjo është arsyeja pse ne jemi të përkushtuar të promovojmë llogaridhënie dhe të luftojmë pandëshkueshmërinë për ata që janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm”, shkruan  ambasadorja në Twitter.