Dhuna e shtetit

Rusia, vendi ku sulmohen gazetarët dhe aktivistët e opozitës në sy të policisë FOTO

Nga pothuajse njëqind raste sulmesh ndaj aktivistëve, gazetarëve dhe figurave publike, vetëm një sulmues u kap në Rusi. Gjatë tri viteve të fundit në Rusi janë regjistruar shumë sulme ndaj figurave publike, kryesisht aktivistë të opozitës, gazetarë, aktivistë, ambientalistë, blogerë. Sulmet kryhen më së shpeshti në Shën Petersburg dhe Moskë.

Aktivistët opozitar që mbështesin Navalny vuajtën më shumë se të tjerët dhe përndiqen më shpesh. Sulmet kryhen në forma të ndryshme, duke i rrahur, prerë me thika, rrahën me sende të rënda, u derdhën me substanca të ndryshme kimike mbi ta dhe makinat e banesat iu dogjën, raporton Ballkani.info.

Gazeta e pavarur ruse, “Novaya Gazeta”, ka pyetur Policinë ruse për episodet e dhunshme që ndodhën dhe a u dënua kush. Në një numër rajonesh (për shembull, në Shën Petersburg) nuk mund të kuptonin aspak për çfarë po pyetnim – ata kërkuan sqarime. Prej të cilave sugjeroi vetëm një përfundim: faktet e dhunës nuk u hetuan fare, duke kaluar nëpër raporte si shkelje të vogla dhe asgjë më shumë.

Ministria e Punëve të Brendshme nuk dha përgjigje konkrete, por thjesht u përgjigj me fjalë të egra, se “nuk është e mundur të merrni përgjigje për informacione të tilla”. Është e vështirë të besohet që Policia nuk arriti ta arrestonte askënd nga sulmuesit, sepse sulmuesit nuk fshehën fare kur i kryejnë sulmet.

Mbi të gjitha, të dhënat nga kamerat CCTV u sekuestruan gjithashtu (si, për shembull, në rastet me Yegor Zhukov, Yulia Latynina) e që kishte edhe dëshmitarë, por që askush nuk u arrestua. Numri i sulmeve ndaj figurave të opozitës në Rusi po rritet çdo vit. Si rregull, sulmuesit mbeten të pandëshkuar edhe kur viktima i identifikon ata. Agjencitë e zbatimit të ligjit nuk kanë dëshirë të provojnë një motiv politik, është më lehtë për ta të mos e vërejnë problemin dhe të fajësojnë gjithçka në jetën e përditshme.

Në total, nga fillimi i verës 2019 deri në fund të gushtit 2020, ish-shefi i selisë së opozitarit, Alexei Navalny në Shën Petersburg, Alexander Shurshev, u sulmua katër herë. Herën e fundit më 13 gusht, në Narvsky Prospekt, dy persona të panjohur vrapuan tek ai nga prapa, e shtynë atë dhe filluan ta rrahin.

Kriminelët u frikësuan nga kalimtarët e rastit. Momenti i sulmit ndaj opozitës u kap në kamerat video, por fytyrat e sulmuesve nuk ishin të dukshme në regjistrime. Shurshev mori dëmtime të lehta, në veçanti, ai u godit disa herë në fytyrë.

Menjëherë pas incidentit, viktima shkoi në dhomën e urgjencës, dhe më pas në stacionin e policisë, ku ai shkroi një deklaratë. Por ata nuk pranuan të fillojnë një çështje për shkak të mungesës së korpusit delikti. Vendimi deklaroi se askush nga dëshmitarët nuk e pa momentin e sulmit. /Ballkani.info/