Raporti i Forumit Ekonomik Botëror: 14 milionë vende pune në mbarë botën do të zhduken në pesë vitet e ardhshme

Ndërprerje të mëdha do të tronditin tregun global të punës gjatë pesë viteve të ardhshme pasi ekonomia dobësohet dhe kompanitë nxisin adoptimin e teknologjive të tilla si inteligjenca artificiale (AI), ka zbuluar një raport i ri.

Ky zbulim vjen nga Forumi Ekonomik Botëror, i cili publikoi një raport të bazuar në anketat e më shumë se 800 kompanive, raporton CNN.

WEF, e cila organizon një mbledhje të liderëve globalë në Davos, Zvicër, çdo vit, zbuloi se punëdhënësit presin të krijojnë 69 milionë vende të reja pune deri në vitin 2027 dhe të eliminojnë 83 milionë pozicione.

Kjo do të rezultojë në një humbje neto prej 14 milionë vendesh pune, ekuivalente me 2% të punësimit aktual, raportoi CNN.

Shumë faktorë do të ushqejnë lëkundjen e tregut të punës gjatë asaj periudhe. Kalimi në sistemet e energjisë së rinovueshme do të jetë një motor i fuqishëm për gjenerimin e vendeve të punës, ndërsa rritja më e ngadaltë ekonomike dhe inflacioni i lartë do të sjellin humbje.

Nxitimi për të vendosur inteligjencën artificiale, ndërkohë, do të shërbejë si një forcë pozitive dhe negative.

Kompanitë do të kenë nevojë për punëtorë të rinj për t’i ndihmuar ata të zbatojnë dhe menaxhojnë mjetet e AI.

Punësimi i analistëve dhe shkencëtarëve të të dhënave, specialistëve të mësimit të makinerive dhe ekspertëve të sigurisë kibernetike parashikohet të rritet mesatarisht 30% deri në vitin 2027, sipas WEF.

Në të njëjtën kohë, përhapja e inteligjencës artificiale do të rrezikojë shumë role, pasi robotët zëvendësojnë njerëzit në disa raste.

Mund të ketë 26 milionë më pak punë për mbajtjen e të dhënave dhe punë administrative deri në vitin 2027, parashikoi WEF.

Nëpunësit e futjes së të dhënave dhe sekretarët ekzekutivë pritet të shohin humbjet më të mëdha, raportoi CNN.

Pavarësisht ndjesisë së fundit rreth mjeteve si ChatGPT, automatizimi është zgjeruar ngadalë në fillim të kësaj dekade.

Organizatat e anketuara nga WEF vlerësuan se 34% e të gjitha detyrave të lidhura me biznesin aktualisht kryhen nga makineritë. Kjo është vetëm një fije floku mbi shifrën e vitit 2020./SCAN