Hungaria

LAJMI I FUNDIT| Hungaria shpall gjendjen e jashtëzakonshme, njoftoi Orban

Qeveria hungareze shpalli sot gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të luftës në Ukrainë, e cila do të hyjë në fuqi në mesnatë, njoftoi kryeministri Viktor Orbán.

Në një video që ai postoi në Facebook disa orë pasi parlamenti miratoi një amendament kushtetues që përmend konfliktin, luftën ose katastrofën humanitare në një vend fqinj si arsye për masën, Orban tha se lufta në Ukrainë përbën një kërcënim për Hungarinë, sigurinë fizike të qytetarët e saj, furnizimet me energji dhe siguria financiare e familjeve dhe ekonomisë, raporton MTI.

Ai ka theksuar se Qeveria, e cila ka bërë betimin sot, ka filluar menjëherë punën dhe ka theksuar se ende askush nuk e sheh fundin e luftës në Ukrainë.

“Bota është në prag të krizës ekonomike. Hungaria duhet të qëndrojë larg kësaj lufte dhe të mbrojë sigurinë financiare të familjeve”, tha Orban.

Ai shtoi se për ta bërë këtë, Qeveria duhet të jetë në gjendje të marrë vendime dhe të reagojë shpejt.

“Një gjendje e jashtëzakonshme, e ngjashme me atë të vendosur gjatë pandemisë, do t’i lejojë qeverisë të reagojë shpejt dhe të përdorë të gjitha metodat e disponueshme për të mbrojtur Hungarinë dhe hungarezët,” tha Orban.

Më herët gjatë ditës së sotme, parlamenti hungarez miratoi amendamentin e 10-të të Kushtetutës, i cili i lejon qeverisë të shpallë gjendjen e jashtëzakonshme në rast të një konflikti të armatosur, lufte apo katastrofe humanitare në një vend fqinj.

Për amendamentin votuan 136 deputetë, ndërsa kundër 36.

Sipas ndryshimeve në Kushtetutë, një rend i veçantë juridik mund të vendoset në rast të gjendjes së luftës, emergjencës ose rrezikut.

Gjendja e rrezikut mund të shpallet “nëse ndodhin akte lufte”.

Konflikti i armatosur përfshin të gjitha konfliktet e armatosura, përfshirë luftën civile, ndërsa fatkeqësia humanitare përfshin çdo situatë që rezulton nga lufta ose konflikti i armatosur, ose nëse ka ndonjë arsye tjetër, si fatkeqësitë natyrore që bëjnë që shumë njerëz të jenë në një situatë të vështirë.

Sipas shpjegimit të projektligjit, një rend i veçantë juridik mund të vendoset vetëm nëse zhvillimi i ngjarjeve në shtetin fqinj prek seriozisht Hungarinë në kuptimin humanitar ose ekonomik, ose nëse ekziston një mundësi reale që kjo të ndodhë.