Zbulohet sekreti pse ndriçon toka

Që kur satelitët filluan të xhirojnë Tokën nga larg, është vërejtur një ndriçim misterioz i planetit tonë.

Kjo pyetje kishte intriguar shkencëtarët, duke përfshirë astronomin e njohur Charles Seygens, dhe ekipi i studiuesve të NASA më në fund zbuloi përgjigjen ndaj kësaj pyetjeje.

Në një studim të ri, të botuar në gazetën Geophysical Drawing Letters, shkencëtarët kanë zbuluar një sekret që fshihet pas shkëlqimit të Tokës – akulli.

Sateliti i projektuar për të njoftuar shkencëtarët ndaj shpërthimeve masive koronare të Diellit, të cilat po ndodhin me miliona kilometra larg Tokës, ka parë dritën e çuditshme të planetit tonë.

Ndriçimi u regjistrua së pari nga Carl Seygan dhe kolegët e tij më 1993, i cili analizoi imazhet e Tokës nga fluturakja  Galileo dhe që atëherë shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se një dritë e shndritshme po ndodh mbi ujë.

Një ekip shkencëtarësh besojnë se këto grimca horizontale akulli brenda reve reflektojnë shkëlqimin e Diellit, të cilat mund të vërehen nga universi i largët.

Kjo do të thotë se shkëlqimi është mjaft i ndryshëm nga ajo që njerëzit i perceptojnë yjet.

Shkëlqimi i njohur i Tokës është për shkak të ujërave të tij, dhe kjo teknikë mund të përdoret një ditë për të kapur planetë të tjerë të pasur me ujë.