android

Zbulimi i tërmetit dhe paralajmërimi se do të ndodhin shumë shpejtë – tani në telefonin tuaj Android

Tërmetet ndodhin çdo ditë në të gjithë botën, me qindra miliona njerëz që jetojnë në rajone të prirur nga dridhjet e tokës.

Një paralajmërim i hershëm mund të ndihmojë njerëzit të përgatiten për lëkundje, por infrastruktura publike për të zbuluar dhe paralajmëruar të gjithë për një tërmet është e kushtueshme për të ndërtuar dhe vendosur, shkruan Google.

Dërgimi i alarmit për tërmet në pajisjet Android në Kaliforni

Së pari, Google bashkëpunoi me Institutin Gjeologjik të Shteteve të Bashkuara (USGS) dhe Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Shërbime të Urgjencës (Cal OES) për të dërguar alarmet për tërmetet, të mundësuar nga ShakeAlert directly, direkt në pajisjet Android në Kaliforni, transmeton Telegrafi.

Zhvilluar nga sizmologët kryesorë të vendit, sistemi ShakeAlert përdor sinjale nga më shumë se 700 sizmometra të instaluar në të gjithë shtetin nga USGS, Cal OES, University of California Berkeley dhe California Institute of Technology.

Disa sekonda të paralajmërimit mund të ndryshojnë shumë dhe japin kohë që personat të mbrohen përpara se të arrijë lëkundja.

Instalimi i një rrjeti tokësor të sizmometrave, siç ka bërë California, mund të mos jetë i realizueshëm në të gjitha zonat me ndikim në të gjithë botën.

“Pra, ne jemi duke përdorur shtrirjen e platformës së Android për të ndihmuar në zbulimin e tërmeteve”, vazhdon tutje Google.

Duke filluar nga sot, telefoni juaj Android mund të jetë pjesë e sistemit të paralajmërimeve për tërmetet Android, kudo që jetoni në botë.

Kjo do të thotë që telefoni juaj Android mund të jetë një mini sizmometër, duke bashkuar miliona telefona të tjerë Android atje për të formuar rrjetin më të madh në botë për zbulimin e tërmetit.

“Të gjithë telefonat inteligjentë vijnë me përshpejtues të vegjël që mund të ndiejnë sinjalet që tregojnë se mund të ndodhë një tërmet. Nëse telefoni zbulon diçka që mendon se mund të jetë një tërmet, ai dërgon një sinjal në serverin tonë për zbulimin e tërmetit, së bashku me një njoftim se ku ndodhi lëkundja. Pastaj serveri kombinon informacione nga shumë telefona për të kuptuar nëse po ndodh një tërmet”.