Zaev: Tani është koha që të gjithë që janë pro NATO-s dhe BE-së t’i mbështesin ndryshimet kushtetuese

Tani ka ardhur koha që të gjithë të cilët janë pro NATO-s dhe BE-së të mbështesin ndryshimet dhe së bashku, vetëm së bashku ta çojmë Maqedoninë përpara, porositi sot kryeministri Zoran Zaev në seancën e Komisionit parlamentar për çështje kushtetuese ku në rend dite është Propozimi për qasjen e ndryshimeve të Kushtetutës në përputhje me Marrëveshjen e Prespës, raporton MIA.

Zaev, duke e elaboruar propozimin e Qeverisë, theksoi se nga shqyrtimi dhe nga reagimet e deritanishme të opinionit nuk ka asgjë kontestuese në propozimin për ndryshimet kushtetuese, që me vendimin e Qeverisë menjëherë është shpallur, duke ju bërë thirrje deputetëve të bashkohen rreth qëllimeve strategjike të vendit. Për opinionin profesional dhe ekspertët, tha ai ndryshimet janë sipas standardeve ndërkombëtare.

“Kjo iniciativë është ngritur në përputhje me ligjet dhe procedurat institucionale për ndryshimet kushtetuese”, tha Zaev i cili potencoi se deputetët janë ata të cilët duhet ta përcaktojnë të ardhmen e vendit drejt NATO-s dhe BE-së dhe se duhet të deklarohen sipas bindjes së tyre dhe sipas vullnetit të qytetarëve pa iu nënshtruar asnjë presioni”, tha Zaev.
Me zgjidhjen e kontestit për emrin me Greqinë, theksoi, është ndërtuar miqësi midis dy vendeve dhe është tejkaluar kontesti shumëvjeçar me çka vendi del nga izolimi dhe hap perspektivat euroatlantike.

“Vendimi juaj do ta çojë në histori referencën IRJM. Përfitimi nuk ka çmim – identitet të përforcuar dhe garanci për siguri, zhvillim të garantuar ekonomik dhe prosperitet për ardhmërinë e qytetarëve tanë. Identiteti i Maqedonisë është i mbrojtur për shekuj e shekuj. Marrëveshja parasheh vërtetim për gjuhën maqedonase në KB – macedonian, pa fusnota, e njohur dhe e pranuar edhe nga fqinji ynë jugor Republika e Greqisë. Kontributi ynë ndaj kompromisit është përkufizimi preciz i emrit maqedonas për shtetin tonë, që është dinjitoz dhe i precizuar gjeografikisht – Republika e Maqedonisë Veriore”, tha Zaev.