Zaev me idenë për amnistinë për VMRO, në këmbim të dy të tretave të shumicës

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev u bëri thirrje deputetëve për pajtim kombëtar, ndërsa opozitës më me ndikim VMRO-DPMNE-së, si një gjest vullneti të mira për të votuar për ndryshimet kushtetuese në përputhje me Marrëveshjen e Prespës, i ofroi amnisti për anëtarët e kësaj partie që po gjykohen për trazira më 27 prill të vitit të kaluar.

“Të gjithë e dimë se kulmi i ndarjes dhe urrejtjes ishte më 27 prill. Imazhet e përgjakura të delegatëve morën botën. Këtu është një shans për falje. Unë e di se çdo gjë ka një çmim, jam i gatshëm ta paguaj, nuk ka të ardhme pa falje këtu në parlament, “tha Zaev ndër të tjera duke iu drejtuar deputetëve.

Ai përsëriti se nuk ka marrëveshje më të mirë se ajo e arritur me Greqinë mbi emrin e ri të Maqedonisë.
“Për këtë arsye, ne do të përdorim sesionin plenar të sotëm si një mundësi për pajtimin mes të majtës dhe të drejtës në Maqedoni pas incidenteve të vitit të kaluar në legjislaturë,” tha ai.

Zaev beson se vendimi i sotëm, për pranimin ose refuzimin e propozimit të qeverisë për të filluar ndryshimet kushtetuese që përfshijnë ndryshimin e emrit kushtetues të Maqedonisë, është një moment historik që do të bindë gjeneratat e ardhshme maqedonase.

Një deputet nga grupi deputet i VMRO-DPMNE, Ilija Dimovski, tha se qeveria e tanishme nuk ka as zgjedhje, as një legjitimitet të referendumit për fillimin e një procedure për rishikimin e Kushtetutës maqedonase.

Njëkohësisht, Shoqata e Qytetarëve “Kthimi” përpara ndërtesës së Kuvendit po proteston kundër ndryshimeve kushtetuese.

Organizatorja e protestës, Ana Bobinkova Mikovska, njoftoi se nga Zaev dhe kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi do të kërkojë që të respektohen kërkesat e tyre.

Ajo tha se bllokadat u vendosën në rrugë para parlamentit dhe se ata do të qëndronin atje deri në dorëheqjen e qeverisë.

“Ne jemi duke vënë një moratorium në punën e parlamentit për të mos vepruar në kërkesën e qeverisë për të ndryshuar Kushtetutën,” tha Mikovska.

Duke arsyetuar projekt-amendamentet e Kushtetutës, kryeministri Zoran Zaev theksoi se përgjegjësia më e madhe për të ardhmen e vendit është në duart e deputetëve, të cilët i kërkuan që të votonin me vullnetin e tyre.

“Shikoni të ardhmen dhe të ardhmen e fëmijëve tuaj”, tha ai, duke shtuar se çdo zgjedhje tjetër çon në izolim.

“Duhet të vendosni nëse shumica do të fitojë ose shumica do të humbasin”, tha Zaev dhe shtoi: “Kjo është një mundësi për të qenë e lirë”.

Parlamenti maqedonas ka 120 deputetë dhe një shumicë prej dy të tretash nevojitet për votim.