“Vuçiq përfiton nga protesta e të djathtëve në Serbi, ai përçon mesazh për Perëndimin dhe votuesit”

Analistët politikë Dragomir Angjelkoviq dhe Predrag Petroviq nga Qendra e Beogradit për Politika të Sigurisë vlerësuan se protesta e organizuar nga të djathtët është kryesisht një përgjigje ndaj Aleksandar Vuçiqit në mënyrë që të portretizohet si i kërcënuar dhe të blejë më shumë kohë për të marrë vendime të vështira.

Me një protestë para Presidencës në Sretenje, disa organizata të djathta demonstruan se për çfarë janë gati nëse pranohet plani evropian për Kosovën.

Ata paralajmërojnë një tubim të ri për të premten. Analiza e Demostat i sheh protestat si fillimin e rrënimit të kultit të Vladimir Putinit në Serbi dhe si një pikë kthese në politikën e jashtme serbe.

Duke u bazuar në analizën e Demostatit, Angjelkoviq vlerësoi se Vuçiq, mbi të gjitha, përfiton nga protesta.

“Elektorati i tij është fort pro-rus, i orientuar kombëtarisht, në një masë më të madhe se votuesit e DSS”, vuri në dukje Angjelkoviq për Nova.

Vuçiq, sipas fjalëve të tij, nuk ka frikë nga opozita, por nga votuesit e tij dhe duan që ai t’u shkaktojë keqardhje duke u paraqitur si viktimë.

“Ai po e largon vëmendjen nga ligjshmëria dhe kushtetutshmëria, te një lloj historie për një grusht shteti, dhe është qeveria që gjeneron ekstremizëm dhe e përdor atë në një mënyrë ose në një tjetër”, tha Angjelkoviq.

Angjelkoviq është i bindur se Rusia dhe as Perëndimi nuk qëndron prapa protestave të organizuara në Sretenje.

“Ndoshta Vuçiq po i bën të gjitha këto për të thyer rezistencën ndaj politikës ndaj Kosovës, për të mbajtur votuesit e tij, ndoshta po bën diçka tjetër, ndoshta po i ngre gjërat në një nivel më të lartë, për t’u thënë perëndimorëve – do të kemi të plotë kaos nëse vazhdoni të më bëni presion”, tha ai.

Angjelkoviq është gjithashtu i mendimit se qëndrimi pro-rus gjenerohet kryesisht nga Perëndimi dhe se kjo mund të ndryshojë vetëm nëse Perëndimi bën disa lëshime ndaj Serbisë. Nga ana tjetër, theksoi Angjelkoviq, shumë nga e djathta po pyesin se pse duhet të jenë me Rusinë, nëse Moska është jokritike ndaj politikës së Vuçiqit për Kosovën.

Petroviq theksoi se analiza e Qendrës së Beogradit për Politikë të Sigurisë tregon se narrativat proruse në Serbi janë më shumë antiperëndimore sesa proruse, d.m.th që qytetarët i lidhin ngjarjet e viteve 1990 dhe tranzicionin dhe privatizimin e mëvonshëm me Perëndimin, ndërsa Rusinë e shohin si alternativë.

Analiza tregon gjithashtu se qeveria është një nga instrumentet më të forta të propagandës së Rusisë dhe se fuqia e butë ruse kryesisht kalon përmes mediave të regjimit, dhe jo aq shumë përmes rrjeteve sociale.

Kur është fjala për protestën e mbajtur në Sretenje, Petroviq vlerësoi se është e përshtatshme që autoritetet të krijojnë përshtypjen se ekziston një skenë e fortë e ekstremit të djathtë dhe se autoritetet në Serbi nuk mund të marrin vendime të pavarura dhe të bëjnë një largim të konsiderueshëm nga Rusia.

“Nuk besoj në një kthesë (të politikës ndaj Rusisë), kjo është një tjetër në serinë e mesazheve që Vuçiq po i dërgon publikut perëndimor se është gati ta bëjë, por se rezistenca është shumë e fortë, se ekstremistët janë të fortë”, tha Petroviq.

Sipas mendimit të tij, Vuçiq po blen kohë me shpresën se do të ketë ndonjë ndryshim në frontin e Ukrainës, se Rusia do të nisë një ofensivë dimërore, e cila do të largojë vëmendjen e Perëndimit nga Serbia.

Që e drejta të jetë një kërcënim serioz për regjimin, do të duhej të mobilizonte një numër të madh qytetarësh, ta ruante atë masë për një kohë të gjatë, të kishte kontakte të forta në polici dhe shërbimet e sigurisë dhe kontroll mbi median, shpjegoi Petroviq, duke thënë se e djathta ekstreme në Serbi aktualisht nuk ka asgjë nga ajo që u tha më sipër.

Nëse Rusia donte vërtet të kërcënonte Vuçiqin, ajo ka metoda më të drejtpërdrejta për ta bërë këtë, shtoi Petroviq.

“Të gjitha fuqitë e mëdha mund të përdorin lloje të ndryshme aktivitetesh që përfshijnë, ndër të tjera, atentate,” tha ai.

Petroviq beson gjithashtu se Perëndimi është i vetëdijshëm për lojën e Vuçiqit, por se ai po shikon se çfarë është dëmi më i vogël, sepse përkrahja e kujtdo në opozitë, në këtë moment, sigurisht që do të merrte më shumë kohë.

“Ata ende duan të punojnë me Vuçiqin dhe ta bindin dhe bindin që të pranojë planin e BE-së”, përfundoi ai.