TikTok

TikTok thotë se do të luftojë ndalimin ose shitjen e detyruar nga SHBA-të, pas miratimit të projektligjit

TikTok ka thënë se do të luftojë çdo ndalim ose shitje të detyruar të funksionimit të aplikacionit në SHBA në gjykata, pasi Dhoma e Përfaqësuesve miratoi legjislacionin që synon platformën e videove virale.

E ardhmja e kompanisë në SHBA u vu në dyshim të mëtejshëm gjatë fundjavës, pasi ligjvënësit në Washington miratuan një projekt-ligj që do të ndalojë aplikacionin nëse pronari kinez i TikTok, ByteDance, nuk shet aksionet e tij në biznesin amerikan.

Dhoma e Përfaqësuesve miratoi legjislacionin të shtunën me një diferencë prej 360 kundër 58, si pjesë e një pakete ndihme të huaj për Ukrainën, Izraelin dhe Tajvanin. Projektligji i TikTok do të shkojë në Senat, ku mund të votohet gjatë kësaj jave. Joe Biden ka thënë më parë se do të mbështeste legjislacionin.

Shefi i politikave publike të TikTok për Amerikën, Michael Beckerman, i tha stafit në një memo pas votimit se projektligji ishte jokushtetues dhe TikTok do ta luftonte atë në gjykata.

“Në fazën kur projektligji nënshkruhet, ne do të kalojmë në gjykata për një sfidë ligjore”, shkroi ai në memorandum, i cili u raportua fillimisht nga faqja e lajmeve teknologjike The Information. Beckerman pretendoi se projektligji shkelte amendamentin e parë të kushtetutës së SHBA, i cili mbron lirinë e fjalës.

“Ne do të vazhdojmë të luftojmë, pasi ky legjislacion është një shkelje e qartë e të drejtave të amendamentit të parë të 170 milionë amerikanëve në TikTok,” shkroi ai.

Argumenti i parë i amendamentit tashmë është vendosur në dobi të TikTok në SHBA. Vitin e kaluar një gjykatës i qarkut në Montana bllokoi ndalimin e shtetit për përdorimin e TikTok, duke thënë se ai shkel të drejtat e fjalës së lirë të përdoruesve. Donald Molloy vendosi se ndalimi “tejkalon pushtetin shtetëror dhe cenon të drejtat kushtetuese të përdoruesve”.

TikTok është nën presionin e ligjvënësve në SHBA, dhe politikanëve të tjerë perëndimorë, përfshirë në Mbretërinë e Bashkuar, për shkak të frikës se të dhënat e tij për përdoruesit mund të aksesohen nga qeveria kineze.

TikTok mohon që autoritetet e Pekinit të kenë kërkuar qasje në të dhënat e përdoruesve dhe thotë se do të refuzonte nëse i kërkohet një gjë e tillë. Megjithatë, kritikët e TikTok thonë se ByteDance do të detyrohet sipas ligjeve kineze të sigurisë të ndajë të dhënat me shërbimet e sigurisë nëse kërkohet ta bëjë këtë.