Samiti i Parisit

Thaçi kritikon Haradinajn: Reflekto, po na dëmton me vendime dhe veprime të nxituara

Presidenti i vendit, Hashim Thaçi, pas anulimit të Samitit të Parisit ka adresuar kritika të forta në drejtim të insticuioneve vendore pas anulimit të Samitit të Parisit për të cilat thoë se dëmtuan rëndë respektin dhe mbështetjen e partnerëve ndërkombëtarë për Kosovën.

Thaçi tha se partnerët ndërkombëtarë e mbajnë Kosovën përgjegjëse për bllokimin e dialogut, për dështimin e takimit të paraparë në Paris dhe për prolongimin e vendimit për liberalizimin e vizave.

“Vendimet dhe veprimet e nxituara, të pakoordinuara dhe të gabuara strategjikisht të institucioneve shtetërore të Republikës së Kosovës, kanë dëmtuar rëndë respektin dhe mbështetjen e partnerëve tanë perëndimorë për Kosovën. Si rrjedhojë, partnerët tanë ndërkombëtarë, fatkeqësisht sot e mbajnë Kosovën përgjegjëse për bllokimin e dialogut, për dështimin e takimit të paraparë në Paris dhe për prolongimin e vendimit për liberalizimin e vizave për qytetarët tanë”, deklaroi Thaçi, transmeton Ballkani.info.

Kreu i shtetit tha se dështimi i procesit të filluar në Berlin dhe anulimi i Samitit të Parisit duhet të shërbejë si reflektim nga akterët vendorë.

Sipas tij, ngërçi në dialog dhe anulimi i Samitit të Parisit është hap prapa për të ardhmen evropiane të Kosovës.

Ai ka kërkuar nga Bashkimi Evropian dhe SHBA që të mos i ndalin përpjekjet e tyre për rifillimin e dialogut dhe arritjen e marrëveshjes paqësore.

“Dështimi i procesit të filluar në Berlin dhe anulimi i Samitit të Parisit, duhet të jetë moment reflektimi për akterët vendorë dhe faktorët ndërkombëtarë udhëheqës dhe mbështetës të procesit të dialogut për normalizim dhe pajtim mes shteteve dhe popujve tanë. Ngërçi në dialog dhe anulimi i Samitit të Parisit për të dy vendet, Kosovën dhe Serbinë, shënon hap prapa për të ardhmen evropiane. Prandaj, i bëj thirrje BE-së dhe SHBA-së që të mos i ndalin përpjekjet e tyre për rifillimin e dialogut dhe arritjen e marrëveshjes paqësore”, përfundoi Thaçi postimin e tij në Facebook. /Ballkani.info/