Studimi

Studimi që rrëzon shifrat/ Në Itali janë mbi 1 milion të infektuar nga COVID-19

Në Itali janë 1 milion e 164 mijë persona të infektuar nga Coronavirusi në dy muajt e fundit.

Të dhënat dolën nga hulumtimi i Shkollës së Higjenës dhe Mjekësisë Tropikale, një universitet me qendër në Londër, i specializuar në shëndetin publik dhe mjekësinë tropikale, dhe merr parasysh numrin e të infektuarve që kur Covid-19 u shfaq në Evropë.

Sipas studimit, në Itali vetëm 4.6% e individëve të infektuar iu nënshtruan tamponeve. Në lidhje me këtë, në një intervistë për Repubblica, kreu i Mbrojtjes Civile Angelo Borrelli tha se gjendet vetëm një pacient për çdo dhjetë raste të pa censuruar. Zyrtari shtoi se kjo shifër është “e besueshme” dhe gjithashtu Massimo Galli, drejtor i departamentit të sëmundjeve infektive të spitalit Sacco në Milano, saktësoi se ajo që tha Borrelli është “shumë afër realitetit”.

Hulumtimi

Siç raporton Libero, llogaritja e studiuesve britanikë u bazua në shumën e pacientëve për të parashikuar se sa njerëz të sëmurë do të liheshin jashtë të dhënave zyrtare. Universiteti i Londrës ka marrë parasysh shtetet më të prekura në të gjithë botën.

Siç e dimë në Spanjë, gjërat me siguri nuk do të shkojnë më mirë, pasi është numri i dytë më i madh i infeksioneve pas Italisë. Sipas studimit, vendi Iberian ka gjysmë milioni individë të sëmurë, në vend të 24 mijë rasteve pozitive të deklaruara nga autoritetet shëndetësore. E njëjta gjë vlen edhe për Mbretërinë e Bashkuar, ku vetëm 5.7% e njerëzve të infektuar nga Covid-19 do të ishin zbuluar dhe në total pothuajse 90,000 njerëz do të ishin infektuar. Të dhënat e hipotezuara për Francën dhe Shtetet e Bashkuara janë shqetësuese pasi vendi transalpin do të kishte 150 mijë njerëz të prekur nga epidemia ndërsa Trump do të duhej të merrej me 213 mijë të infektuar. Urgjenca do të ishte trajtuar më mirë në Zvicër, ku një në tre raste u gjet, në Korenë e Jugut dhe Danimarkë. Gjermania pranoi se të dhënat zyrtare mungojnë.

Covid-19

Kjo urgjencë tregoi se koronavirusi prek njerëzit ndryshe dhe shumë shpesh nuk ka simptoma. Pra, mund të ketë shumë individë që nuk kanë ndier ndonjë ndryshim nga gjendja e tyre e zakonshme. Atëherë duhet të konsiderojmë problemin e tamponeve sepse në periudhën e fundit shumë njerëz nuk kanë qenë në gjendje ta bëjnë këtë pasi që spitalet janë të ngopura. Edhe Instituti i Lartë i Shëndetit ka theksuar se në Lombardi situata është jashtë kontrollit. Në thelb, për rrjedhojë bëhet e vështirë të sigurohen të dhëna të sakta.

Në këtë drejtim, Federico Ricci-Tersenghi, profesor i fizikës teorike në Universitetin Sapienza, po e analizon këtë epidemi. Dje në faqen e tij në Facebook ai shkruajti se “një numër i drejtë i të infektuarve kishte qenë tashmë rreth që nga fillimi i shkurtit”. Dhe ai theksoi se më 25 shkurt numri i njerëzve të prekur nga Covid-19 në territorin kombëtar ishte tashmë afër 10,000.