Kina

Si po e pushton Kina oborrin e pasmë të Amerikës

Në pamje të parë, Amerika nuk ka shumë frikë nga marrëveshja e re e Kinës për të përmirësuar rrjetin elektrik të Kubës. Vendet tashmë janë aleatë të fortë përmes udhëheqësve të tyre komunistë, Havana është nën një embargo diplomatike dhe ekonomike nga Uashingtoni, dhe të gjitha përpjekjet për të ndrequr lidhjet mes tyre përfunduan kur Obama u largua nga zyrashkruan Daily Mail.

Por gërvishtni sipërfaqen dhe ajo që del është një pamje e dominimit ekonomik kinez në oborrin e Amerikës, e cila do të ishte e mjaftueshme për t’i dhënë çdo presidenti netë pa gjumë.

Në fakt, marrëveshja me Kubën – e nënshkruar këtë javë si pjesë e Iniciativës “Belt and Road” prej triliona dollarësh të Kinës – është vetëm e fundit në një linjë të gjatë huash, marrëveshjesh tregtare, projekte ndërtimi dhe investime të tjera në Amerikën Latine dhe Karaibet që shihet si rritje e Pekinit me muskujt e tij ekonomikë ndërsa forca e Amerikës zbehet.

Që nga viti 2005, tre bankat më të mëdha të investimeve shtetërore të Kinës kanë huazuar rreth 140 miliardë dollarë vendeve në Amerikën Latine për të paguar për gjithçka, nga stacionet e energjisë bërthamore e deri te digat, rrugët deri te hekurudhat, portet dhe rrjetet telefonike.

Miliarda të tjerë – askush nuk e di se sa – janë dhënë hua nëpërmjet kontratave me bankat tregtare, iniciativave të financave private dhe marrëveshjeve të tjera të cilat janë të errëta dhe të vështira për t’u gjetur.

Ndërkohë tregtia kineze me Amerikën Latine është rritur më shumë se 25 herë, duke u rritur nga 12 miliardë dollarë në vitin 2000 në 315 miliardë dollarë në vitin 2020, pasi pothuajse gjysma e vendeve në rajon panë që partneri i tyre më i madh tregtar të kthehej nga SHBA në Kinë – përfshirë tre nga katër ekonomitë më të mëdha, në Brazil, Argjentinë dhe Kolumbi.

Të gjitha këto i japin Kinës fuqinë që përdor për të dalë në skenën ndërkombëtare, nga fitimi i votave në OKB deri në izolimin e armiqve të saj – më së shumti Tajvanin, pasi Pekini shpesh kërkon që vendet të ndërpresin lidhjet diplomatike me ishullin para se të dorëzojë paratë.