Si media bullgare bëhen megafonë për propagandën e Kremlinit

Amerika ndërton Rajhun e Katërt në Evropë;

Gjykata Ndërkombëtare Penale në Hagë është një organizatë terroriste;

Polonia është gati të pushtojë pjesë të Ukrainës dhe Perëndimi po e tërheq Rusinë në luftë;

Elitat globale po përgatiten të prezantojnë jakë dixhitale për njerëzit, bllokimi nuk do të përfundojë kurrë dhe qëllimi është heqja e të gjitha të drejtave të njeriut përmes një traktati ndërkombëtar pandemik.

Këto pretendime krejtësisht të pabaza nuk u gjetën në grupet e mediave sociale të teorisë së konspiracionit – ato u shfaqën në faqet e internetit bullgare që publikonin lajme dhe analiza politike, si Trud, Blitz, Pogled.Info, Fakti, etj. Të gjitha këto pretendime mund të gjurmohen në një burim të përbashkët – platforma ruse në internet Fondacioni Strategjik i Kulturës.

Fondacioni, i cili gjithashtu operon një faqe interneti në gjuhën angleze, është përshkruar si një nga “shtyllat e ekosistemit të dezinformimit dhe propagandës së Rusisë” nga Departamenti Amerikan i Shtetit. Sipas raportit të Ministrisë së Jashtme, fondacioni menaxhohet nga shërbimi i inteligjencës së jashtme ruse dhe ka lidhje të ngushta me Ministrinë e Jashtme ruse.

Fondacioni është sanksionuar nga SHBA dhe Bashkimi Evropian, por kjo nuk e ul popullaritetin e tij në hapësirën e informacionit bullgar.

Factcheck.bg gjeti mbi 100 artikuj nga platforma ruse, të përkthyera në bullgarisht dhe të botuar pa ndërhyrje editoriale nga agjencitë bullgare të lajmeve. Në shumicën e këtyre botimeve, fondacioni nuk jepet si burim, jepet vetëm emri i autorit, por tekstet origjinale mund të gjenden në platformën ruse. Numri i saktë i teksteve të Fondacionit të Kulturës Strategjike të botuara nga mediat bullgare është vështirë të përcaktohet, pasi platforma ka mbi 300 autorë që shkruajnë edhe për media të tjera ruse.

Kush po flet për Fondacionin e Kulturës Strategjike

Fondacioni u regjistrua në vitin 2005. Kërkimet në shkencat sociale dhe humane janë dhënë si fushë kryesore e veprimtarisë së saj. Pavarësisht se është paraqitur si një institut kërkimi, nuk ka asnjë tregues se fondacioni ka ndonjë aktivitet tjetër përveç publikimit të artikujve në dy faqe interneti – në gjuhën ruse Fondsk.ru dhe në gjuhën angleze Strategic-culture.org.

Në seksionin “Rreth nesh” të dy faqeve të internetit, fondacioni nuk përmend asnjë lidhje me autoritetet shtetërore ruse, por Ministria e Punëve të Jashtme ruse e rendit platformën midis partnerëve të saj.

Seksioni “Rreth nesh” i një prej faqeve të internetit të fondacionit thotë se ai është “një platformë për analiza ekskluzive, kërkime dhe komente politikash mbi çështjet euroaziatike dhe globale”.

“Ne raportojmë për çështje politike, ekonomike, sociale dhe të sigurisë në mbarë botën. Që nga viti 2005, revista jonë ka botuar mijëra përmbledhje dhe komente analitike me këndvështrimin unik të autorëve të pavarur. SCF punon për të zgjeruar dhe diversifikuar diskutimin e ekspertëve duke u fokusuar në aspekte të fshehura të politikës ndërkombëtare dhe të të menduarit jokonvencional. Ne përdorim fuqinë në rritje të internetit për të përhapur informacione të besueshme, të menduarit kritik dhe idetë e të menduarit përpara”.

Organizata mban dy faqe interneti të veçanta – një në anglisht dhe një në rusisht. Emrat e domenit dhe faqosja nuk sugjerojnë një lidhje midis të dyjave. Faqja e internetit në gjuhën angleze ka për qëllim të japë përshtypjen se është një institut i pavarur kërkimor që punëson shkencëtarë perëndimorë. Në realitet, ai ofron një platformë për shkrimtarët perëndimorë që të përhapin teori konspirative dhe t’i paraqesin pikëpamjet e tyre të margjinalizuara si legjitime dhe të përhapura në botën perëndimore.

Faqja në gjuhën ruse gjithashtu përpiqet të duket akademike – disa nga autorët e saj janë ish-profesorë universiteti, të cilët tani po promovojnë teori konspirative në përputhje me mesazhet propagandistike të Kremlinit. Dy faqet e internetit publikojnë artikuj të ndryshëm. Të gjitha tekstet e Fondacionit të Kulturës Strategjike të gjetura në median bullgare nga Factcheck.bg janë përkthime të faqes së internetit në gjuhën ruse.

Fondacioni u krijua nga ish-anëtari i Byrosë Politike dhe ish-kreu i Komitetit të Qytetit të Moskës të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, Yuri Prokofiev, i cili ishte edhe drejtor i saj deri në vitin 2015. I lindur në vitin 1939, Prokofiev ishte gjithashtu ndër themeluesit e një organizate joqeveritare ruse për qytetarët që mbështesin shërbimet e sigurisë dhe agjencitë e zbatimit të ligjit, të njohur si ROSSPO (rus РОССПО). Sanksionet personale iu vendosën Yuri Prokofiev në emër të MB, SHBA, Australisë dhe Zelandës së Re për aktivitetet e tij në mbështetje të agresionit rus në Ukrainë. Sanksionet personale u vendosën edhe ndaj drejtorit aktual të fondacionit, Vladimir Maksimenko, dhe gjashtë anëtarëve të ekipit të tij.

Në gusht 2021, SHBA vendosi sanksione ndaj Fondacionit të Kulturës Strategjike për përpjekjen për të ndikuar në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 dhe për të minuar besimin e publikut në procesin zgjedhor. Në dhjetor 2022, themeli u vendos në listën e sanksioneve të BE-së si pjesë e paketës së nëntë të sanksioneve për përhapjen e dezinformatave pro-ruse, duke mbështetur kështu veprimet që minojnë integritetin territorial, sovranitetin dhe pavarësinë e Ukrainës. Dokumenti thekson gjithashtu se fondacioni financohet nga qeveria ruse dhe ka lidhje me shërbimet e saj të inteligjencës, veçanërisht agjencinë e inteligjencës së huaj SVR.

Fondacioni është i sanksionuar si person juridik dhe nuk është në listën e mediave shtetërore ruse si Russia Today ose Sputnik, përmbajtja e të cilave është e ndaluar të shpërndahet në vendet anëtare të BE-së. Megjithatë, përfshirja në listën e sanksioneve është një tregues i qartë se është një burim i dezinformimit të synuar rus. Për shkak të lidhjeve me qeverinë ruse, fondacioni është i ndaluar nga Facebook, Twitter dhe YouTube dhe nuk ka prani të drejtpërdrejtë në këto platforma.

Çfarë lloj përmbajtjeje të Fondacionit arrin tek lexuesit bullgarë?

Publikimet e Fondacionit të Kulturës Strategjike pothuajse gjithmonë hyjnë në hapësirën informative bullgare përmes faqes së internetit Pogled.info. Aty merren dhe ribotohen nga vende të tjera dhe shpërndahen në rrjetet sociale.

Për shembull, më 8 mars 2023, Pogled.info publikoi një artikull nga Dmitriy Minin me titull “Tërmeti në Turqi – vetëm fillimi i fatkeqësive sizmike dhe politike në Tokë?” Burimi i artikullit nuk përmendet. Përmendet vetëm emri i autorit, ndërsa ai cilësohet si ekspert në hyrje të tekstit, por pa përmendur fushën e tij të ekspertizës. I njëjti tekst në Rusisht mund të gjendet në faqen e internetit të Fondacionit të Kulturës Strategjike.

Autori nxit frikën e audiencës duke përshkruar fatkeqësitë e mëdha natyrore që teorikisht mund të ndodhin në të ardhmen e afërt: tërmete edhe më të forta, shpërthime vullkanike, liqene të mëdhenj malorë që shpërthejnë dhe përmbytin qytetet më poshtë. Pretendimi se këto ngjarje mund të jenë të afërta nuk mbështetet nga asnjë provë shkencore. Ai më pas pretendon se këto fatkeqësi natyrore mund të kontrollohen nga Shtetet e Bashkuara përmes armëve sizmike si HAARP, për të cilat teksti thotë se “shumë besojnë” se shkaktoi tërmetin e shkurtit në Turqi dhe Siri që vrau mbi 50,000 njerëz vdiqën.

Pretendimet se armët sizmike ekzistojnë në realitet nuk janë të besueshme. Ato janë pjesë e një teorie të vjetër konspirative që është zhgënjyer disa herë, duke përfshirë edhe Factcheck.bg.

Sipas View Tracker të Pogled.info, artikulli që bën këto pretendime është parë më shumë se 8000 herë dhe mjeti CrowdTangle tregon se është shpërndarë në faqet e edicionit online në Facebook, të cilat së bashku kanë afro 100 shikime kanë 000 përdorues. Shpërndarja e artikullit nuk mbaroi me kaq. Ajo u publikua të nesërmen nga Trud, faqja e internetit e të cilit kishte gjithsej 4.2 milionë vizita në mars, sipas analizës Similarweb. Dy ditë më vonë – më 11 mars – teksti u publikua në Glasove.com si dhe në Novini247.com.

Një rrugë e ngjashme përhapjeje u ndoq nga shumë artikuj të tjerë të Fondacionit të Kulturës Strategjike që përmbanin pretendime të rreme ose mashtruese ose promovuan teori konspirative. Disa nga këto tekste që janë botuar vitet e fundit kanë marrë vëmendje edhe më të madhe. Ata mbuluan tema tipike të propagandës ruse si pandemia, vaksinat, lufta në Ukrainë, ekonomia botërore dhe rendi ndërkombëtar në tërësi. Një hetim jo shterues nga Factcheck.bg gjeti mbi 70 artikuj të këtij lloji të publikuar në Pogled.info, më shumë se 20 në Trud, shtatë në Blitz.bg, tre në Glasove.com dhe postime të herëpashershme në sajte të tjera si Epicenter, Fakti , Actualno, Novini247 dhe inews.bg.

Pandemia Virtuale

Artikujt e Fondacionit të Kulturës Strategjike ishin një pjesë integrale e peizazhit mediatik bullgar shumë përpara se të vendoseshin sanksionet. Shumë prej përkthimeve më të lexuara mes tyre datojnë nga koha e pandemisë Covid dhe kanë të bëjnë me teori konspirative për origjinën e virusit, masat e marra për frenimin e tij dhe vaksinat.

Një artikull i botuar më 20 mars 2020, i titulluar “Coronavirus nuk lindi në Kinë, por në mendjet e zotërve të çmendur të parave”, mblodhi një numër rekord shikimesh — më shumë se, sipas View Tracker të Pogled.info 1.65 milion shikime . Teksti promovon konspiracionin që shpalosi pandemia sipas një plani që elita globale e biznesit kishte hartuar vite përpara ngjarjeve aktuale. Artikulli është shkruar nga Valentin Katasonov, një ish-profesor i financave ndërkombëtare në Institutin Shtetëror të Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Moskë. Përkthimi i tij në bullgarisht, i publikuar në Pogled.info, u shpërnda në 164 grupe dhe faqe në Facebook me një total prej mbi 1.5 milionë përdoruesish.

Tre ditë më vonë, i njëjti tekst u shfaq në Fakti.bg, ku u shikua më shumë se 63,000 herë dhe u shpërnda në nëntë grupe në Facebook, duke arritur gjithsej mbi 186,000 përdorues. Pothuajse një muaj më vonë, teksti u ribotua, këtë herë nga një faqe interneti e quajtur The Sofia Times, dhe në mars 2022 – dy vjet më vonë – u ribotua me një titull tjetër, por pa ndryshime në përmbajtje në Novini247.com.

Një artikull tjetër mbi Covid u botua nga Trud më 29 Mars 2020 me titull “Pse virusi zgjodhi Kinën, Iranin, Italinë dhe Spanjën si objektivin e tij kryesor”. Ai pretendon se shpërndarja gjeografike e Covid në fillim të pandemisë është dëshmi se virusi është krijuar nga njeriu dhe se ai është projektuar nga Shtetet e Bashkuara. Teksti u shpërnda në 36 grupe dhe faqe në Facebook me një total prej rreth 600,000 përdoruesve.

Një tekst tjetër i ekspertit ushtarak Vladimir Prohvatilov, i botuar nga Pogled.Info në dhjetor 2021, paralajmëron se nënshkrimi i një traktati ndërkombëtar pandemik do të jetë i afërt që do të heqë të gjitha të drejtat e njeriut dhe do të vendosë një “regjim global” të menaxhuar nga OBSH dhe kompania e madhe farmaceutike. kontrollohet.

Në fakt, në fund të vitit 2021 filloi hartimi i një marrëveshjeje ndërkombëtare për parandalimin e pandemisë. Parimet kryesore mbi të cilat bazohet përfshijnë të drejtat e njeriut, sovranitetin, drejtësinë dhe transparencën. Procesi do të përfundojë në vitin 2024 më shpejt. Artikulli i Vladimir Prohvatilov u lexua gati 88,000 herë, sipas View Tracker të faqes. Ai u shpërnda në pothuajse 60 grupe në Facebook, duke arritur potencialisht mbi 1.2 milion përdorues.

Publikime të tjera të njohura pohojnë se pandemia nuk ndodhi në të vërtetë, por ishte thjesht një realitet virtual i krijuar nga OBSH, se bllokimet nuk do të përfundonin kurrë, se Forumi Ekonomik Botëror po përgatitej të lëshonte një certifikatë globale Covid në formën e një “jakë dixhitale”. për njerëzit”, se vaksinat kundër sëmundjes ishin pjesë e një plani për të reduktuar popullsinë e botës dhe shumë më tepër. Factcheck.bg gjeti të paktën 15 artikuj të shpërndarë gjerësisht me pretendime për këtë qëllim, të përkthyera drejtpërdrejt nga faqja e internetit të Fondacionit Strategic Culture.

Rusia – një viktimë e “skllavërisë globale”.

“Skllavëria globale” është një frazë e përdorur nga filozofi sovjetik Alexander Zinoviev për të përshkruar Perëndimin. Pogled.Info publikoi një artikull më të gjatë nga Fondacioni për Kulturë Strategjike më 3 qershor 2022, i cili trajton këtë emërtim dhe kuptimin e tij. Teksti, i shkruar nga Alexander Mezyaev, tërheq vëmendjen për ndërhyrjen e NATO-s dhe Shteteve të Bashkuara në konfliktin e Kosovës dhe gjyqin e ish-presidentit jugosllav Slobodan Millosheviç para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë të Kombeve të Bashkuara për ish-Jugosllavinë. Përkthimi bullgar i artikullit u lexua rreth 257,000 herë, sipas gjurmuesit të faqes në internet, dhe u shpërnda në 7 grupe në Facebook me gjithsej 165,000 përdorues.

Citimi i konfliktit të Kosovës është një nga taktikat kryesore propagandistike të Rusisë për të justifikuar agresionin e saj kundër Ukrainës. Argumenti është përdorur që nga viti 2014, kur Rusia pushtoi Krimenë. Prania e Fondacionit të Kulturës Strategjike në hapësirën informative bullgare ishte veçanërisht e dukshme në javët e para të luftës së vitit të kaluar. Factcheck.bg gjeti të paktën 13 botime të përkthyera nga faqja e internetit e fondacionit dhe të publikuara në mediat bullgare në dy muajt e parë pas fillimit të pushtimit të vitit 2022.

Për shembull, një artikull i botuar nga Pogled.Info më 1 mars 2022 pretendon se Perëndimi po e “tërheq” Rusinë në luftë duke dërguar ndihmë ushtarake në Ukrainë. Një tekst tjetër në të njëjtën faqe interneti u referohet ukrainasve si “rusofobë të zombuar” dhe “neo-nazistë” që i urrejnë rusët mbi baza racore dhe i shohin ata si aziatikë. Teksti pretendon se Gjermania po mbështet Ukrainën nga një dëshirë e fshehtë për hakmarrje për disfatën që pësoi në duart e BRSS në Luftën e Dytë Botërore. I gjithë artikulli është krijuar për të justifikuar agresionin kundër Ukrainës me nevojën për “denazifikim” – një motiv i përdorur në mënyrë aktive nga Rusia në fillim të luftës. Këto pretendime janë krejtësisht të pabaza dhe janë hedhur poshtë disa herë, duke përfshirë Factcheck.bg.

Fondacioni për Kulturë Strategjike bëri gjithashtu disa publikime në mediat bullgare, sipas të cilave Polonia kishte “plane grabitqare” për të marrë pjesë të Ukrainës perëndimore. Këto pretendime janë gjithashtu pjesë e një narrative të njohur propagandistike ruse, sipas së cilës fqinjët e Ukrainës duan të ndajnë vendin mes tyre dhe Rusia është e vetmja avokate për mbijetesën e vendit. Megjithëse këto pretendime nuk janë të reja, ato kanë marrë një shtysë të përtërirë që nga fillimi i luftës. Disa tekste për këtë qëllim janë publikuar në Pogled.Info, Blitz dhe Glasove, të gjitha duke u mbështetur në burime të ndryshme ruse, dhe të paktën katër prej tyre janë përkthime të drejtpërdrejta nga faqja e internetit e fondacionit.

Këto janë vetëm disa nga rrëfimet antiperëndimore që lexuesit bullgarë marrin drejtpërdrejt nga Fondacioni Strategjik i Kulturës, pa komente editoriale dhe në shumicën e rasteve pa përmendur burimin origjinal. Lexuesit nuk janë të informuar se këto tekste, të paraqitura atyre si lajme, analiza ose “pikëpamje alternative”, në fakt janë përgatitur dhe shpërndarë nën drejtimin e Drejtorisë së Masave Aktive të Shërbimit të Inteligjencës së Jashtme Ruse dhe janë pjesë e një operacioni informacioni. porositur nga Kremlini janë./TSG/