Traktati i Elysee

Si e gjen Francën dhe Gjermaninë 60 vjetori i nënshkrimit të traktatit historik

Kancelari Olaf Scholz viziton sot Parisin për të festuar 60 vjetorin e bashkëpunimit franko-gjerman të pasluftës. Marrëdhënia personale e Scholz është e ftohtë me presidentin Emmanuel Macron, shkruan France 24.

Por “ka probleme strukturore që shkojnë më tej se marrëdhënia personale”, tha Jacob Ross, një studiues në në Berlin. Fërkimet ndihen edhe nga publiku, me 36 përqind të të anketuarve francezë dhe 39 për qind të gjermanëve që i thanë anketuesit Ipsos këtë javë se marrëdhëniet ishin në vështirësi.

Traktati i Elysee i vitit 1963, i nënshkruar midis udhëheqësve të pas Luftës së Dytë Botërore, Konrad Adenauer dhe Charles de Gaulle, parashikoi gjithçka, kryesisht bashkëpunim ushtarak.

Që atëherë, Franca dhe Gjermania kanë ndërtuar shpesh bazat për reagimin e përbashkët ndaj krizave në Evropë. Çështjet kryesore për t’u trajtuar përfshijnë konfliktin e Ukrainës, klimën dhe energjinë, dhe konkurrencën evropiane të përballur me një valë të re të subvencioneve të blerjeve amerikane në SHBA.

“Në të dy vendet ne jemi të vetëdijshëm se ne jemi motori i Evropës. Unë kam shumë shpresë që marrëdhëniet franko-gjermane do të gjejnë një vrull të ri falë festimeve të së dielës”, tha në një intervistë Baerbel Bas, presidentja e Bundestagut, dhoma e ulët e parlamentit të Gjermanisë.