Shoqata “Komanda 29”

Shoqata Ruse e të Drejtave të Njeriut mbyllet mes frikës nga regjimi i Putinit

Një shoqatë e avokatëve rusë e të drejtave të njeriut, që po mbron grupin e burgosur të kritikut të Kremlinit, Aleksei Navalny, thotë se ka pezulluar punën e saj për të mbrojtur anëtarët dhe mbështetësit e saj nga ndjekje penale shkak i një fushate presioni të qeverisë.

Shoqata “Komanda 29”, njoftoi se po pushonte aktivitetin e saj, pas akuzave të shtetit rus, që po i kategorizon OJQ-së dhe media si “agjent të huaj”, duke i futur në burg. Presidenti rus, Vladimir Putin, futi në fuqi një ligj që t’i hesht kundërshtarët e tij, ku OJQ-të dhe mediat janë më të goditurat. Prokurori i përgjithshëm i Rusisë më 15 korrik akuzoi “Komanda 29” për lidhje me “Spolecnost Svobody Informace”, një organizatë joqeveritare me bazë në Çeki dhe për shpërndarjen e materialit të saj.

Kremlini e ka shpallur “Spolecnost Svobody Informace” një organizatë “të padëshirueshme”, duke vendosur çdo individ apo entitet rus që bashkëpunon me të, rrezikohet nga ndëshkimet administrative ose penale. Mbi bazën e vendosmërisë së prokurorit, monitoruesi i medias shtetërore Roskomnadzor mbylli faqen e “Komanda 29”.

“Komanda 29” ka mohuar çdo lidhje me organizatën Çeke ose për përhapjen e materialit të saj. Darya Sukhykh, e cila drejtoi Spolecnost Svobody Informace pesë vjet më parë, tani është një avokate e vjetër me “Komanda 29”.

Roskomnadzor nuk iu përgjigj një kërkese nga e përditshmja ruse Kommersant për të identifikuar materialin e supozuar të “Spolecnost Svobody Informace” në faqen e internetit të Komanda 29. Shoqata tha se kishte për qëllim të “sfidonte” pretendimet e prokurorit të përgjithshëm por nuk mund të “injoronte pozicionin” e linjës së ashpër të kombit nga shërbimet e sigurisë.

Komanda 29 tha “hapi tjetër në sulm” nga autoritetet mund të jetë ndjekja penale e anëtarëve dhe mbështetësve, duke përfshirë këdo “që na mbështeti, bashkëpunoi me ne dhe mori pjesë në projekte humanitare dhe mediatike”.

“Në këto rrethana, vazhdimi i veprimtarive të Komanda 29 përbën një kërcënim të drejtpërdrejtë dhe të qartë për sigurinë e një numri të madh njerëzish dhe ne nuk mund ta injorojmë këtë rrezik,” u tha në njoftim të kësaj OJQ-je. Shoqata ka përfaqësuar mbështetës të Navalny, kritikut më të zëshëm të kombit ndaj Putinit.

Komanda 29 është udhëhequr nga Ivan Pavlov, i cili përfaqëson Ivan Safronov, ish-gazetari i industrisë ushtarake ruse i akuzuar për tradhti. Vetë Pavlov është nën hetim për pretendimin e shpërndarjes së materialit të klasifikuar në lidhje me çështjen e Safronov.

Pavlov ka hedhur poshtë pretendimet e qeverisë. Komanda 29 tha se avokatët e saj do të vazhdojnë të punojnë në çështjet e klientëve të tyre “ekskluzivisht në aftësinë e tyre personale nëse klientët nuk refuzojnë ndihmën e tyre në këtë situatë”.