Kanabis

Shkencëtarët zhvillojnë testin e ri të pështymës: Zbulon brenda pesë minutave nëse keni përdorur kanabis

Një test i ri i pështymës (EPOCH), i zhvilluar nga studiues në SHBA mund të zbulojë nëse dikush ka përdorur kanabis në 12 orët e fundit, duke treguar edhe nivelet e përqendrimit të drogës në trupin e tyre.

Ky test mund të zbulojë përdorimin e kanabisit në vetëm pesë minuta, në një kohë shumë më të shkurtër se testet e mëparshme, shkruajnë mediat e huaja.

Shkencëtarët, e udhëhequr nga profesori Hako Lee i shkollës së Mjekësisë së Universitetit të Harvardit dhe spitali i përgjithshëm i Masaçusetsit , e realizuan testin në 43 përdorues të tjerë të kanabis.

Testi zbulon drejtpërdrejt në pështymën e përdoruesve substancën kryesore psikoaktive të kanabisit.

Kanabisi është një nga drogat më të përdorura me të paktën 180 milionë përdorues të rregullt në mbarë botë.

Zhvilluesit e testit janë optimistë se me përmirësimin e mëtejshëm të këtij testi, do të ketë një zgjidhje efektive për kontrollet në rrugë si edhe për punonjësit e punës.