Vullkanet

Sa vullkane aktive ka në Tokë?

Ka rreth 1,500 vullkane potencialisht aktive në të gjithë botën, përveç rripave të vazhdueshëm të vullkaneve në fund të oqeanit në qendrat e përhapura si Ridge Mid-Atlantic.

Rreth 500 nga ata 1,500 vullkane kanë shpërthyer në kohën historike. Shumë prej tyre ndodhen përgjatë Rimës së Paqësorit në atë që njihet si “Unaza e Zjarrit”. Në Shtetet e Bashkuara, vullkanet në Cascade Range dhe Alaska të njohura si zinxhiri vullkanik Aleutiae të cilat gjithashtu janë pjesë e Unazës, ndërsa vullkanet Havai formohen mbi një ‘pikë të nxehtë’ afër qendrës së Unazës.

Ka 169 vullkane potencialisht aktive në Shtetet e Bashkuara. Misioni i Programit të Rreziqeve të Vullkanit USGS është të rrisë sigurinë publike dhe të minimizojë përçarjen sociale dhe ekonomike nga trazirat dhe shpërthimet vullkanike.

Ne e arrijmë këtë duke dhënë parashikime efektive, paralajmërime dhe informacione në lidhje me rreziqet e vullkanit bazuar në kuptimin shkencor të proceseve vullkanike.

Shërbimi Gjeologjik i Sh.B.A vlerëson dhe monitoron rreziqet në vullkanet brenda Shteteve të Bashkuara dhe territoreve të saj. Burime të mira për informacion në lidhje me vullkanet jashtë Shteteve të Bashkuara përfshijnë Universitetin Shtetëror të Oregonit Volcano World dhe Programin Global të Vullkanizmit të Institucionit Smithsonian.