Rritet kërcënimi i shpërthimit të vullkanit Yellowstone

Studimi Gjeologjik i SHBA-së tha se klasifikon 18 vullkane në Shtetet e Bashkuara si një “kërcënim shumë të lartë” dhe klasifikoi vullkanin e Yellowstone në Wyoming si më i larti i mundshmi.

USGS ka përditësuar listën e vlerësimeve të kërcënimeve ndaj vullkanit për herë të parë që nga viti 2006.

Ajo tha se “11 nga 18 vullkanet janë të vendosura në Uashington, Oregon ose Kaliforni, ku këto vullkane shpesh të mbuluara me dëborë dhe akull mund të projektojnë rreziqe në distanca të gjata në zonat e populluara dhe të zhvilluara dhe shumë të dendura”, transmeton lajmi.net.

Lista e rrezikut kryesohet nga Kilauea në Hawaii, e cila ka shpërthyer vazhdimisht në 2018.

Mali St Helens, si dhe Mali Rainier në Uashington, Vullkan Redoubt në Alaska dhe Mali Shasta i Kalifornisë janë gjithashtu pesë të parët, tha USGS.

Mali i Okmok i Alaskës, Akutan Island dhe Mali Spurr gjithashtu panë rezultate më të larta kërcënimi se në vitin 2006, tha USGS.

“Pesë nga 18 vullkanet shumë të larta kërcënuese janë në Alaska afër qendrave të rëndësishme të popullsisë, infrastrukturës ekonomike, ose nën korridoret e trafikut ajror të zënë. Vullkanet e mbetura të dy kërcënimeve janë në ishullin e Hawaii, ku zonat me popullsi të dendur dhe shumë të zhvilluar tashmë ekzistojnë në anët e vullkaneve shumë aktivë, “tha agjencia.

Ajo shtoi: “Kategoritë e rrezikshmërisë së lartë dhe të moderuar dominohen nga vullkanet e Alaskës. Në këto kategori, vullkanet në përgjithësi më aktivë dhe më shpërthyese në Alaska mund të kenë një ndikim thelbësor në aviacionin kombëtar dhe ndërkombëtar dhe shpërthimet e mëdha nga ndonjë nga vullkanet e moderuar dhe shumë kërcënues mund të shkaktojnë fatkeqësi rajonale ose kombëtare ”

Rezultatet e kërcënimeve u rritën për Vullkanin e Newberry të Oregonit dhe Yellowstone të Wyoming. Yellowstone është renditur si “i lartë” nga USGS.

Në Shtetet e Bashkuara ka 161 vullkane aktivë.