Smarphonet

Pse smartphonet e vitit 2019 janë edhe më të shtrenjtë

Çmimet për smartphones po rriten në dukje të pandalshme. Këtë vit pritet një rritje e madhe e çmimeve.

Në vitet e fundit, modelet më të mira të smartfonëve të të gjithë prodhuesve janë bërë të ndjeshëm. Samsung Galaxy Note 9 kosto për të nisur të paktën 999 euro, versioni 512-GB është 1,249 euro. Çmimi fillestar i iPhone Xs është 1149 euro, modeli 512 GB i iPhone Xs Max kushton edhe 1649 euro, transmeton lajmi.net.

Por pse u rritën aq shumë çmimet?

Nëse i pyet prodhuesit, çmimet në rritje zakonisht provohen me komponente më të shtrenjta dhe produkte më të mira për t’u justifikuar. “Nëse çmimet për artikujt rriten, ne jemi të detyruar të përshtasim çmimet,” tha menaxherja LG Ken Hong për cnet.

2019 duhet të jetë viti në të cilin lançohen rrjetet e para celulare 5G dhe smartfonët e parë 5G vijnë në treg.

Kjo teknologji e re kërkon që prodhuesit të përdorin komponentët e duhur. Prodhuesit kanë të ngjarë të përfitojnë nga kjo dhe të ngarkojnë një shtesë të telefonit 5G. OnePlus vlerëson se vetëm për të nisur rrjetet 5G që korrespondojnë smartphonet do të jetë $ 200-300 më i shtrenjtë se telefonat konvencionalë.

Pritet gjithashtu që pajisjet e palosshme si Samsung Galaxy X do të jenë më të shtrenjta se smartphonet tradicional. Analistët presin një çmim fillestar prej të paktën 1800 dollarë. Nëse pajisjet e palosshme në të vërtetë do të vendosen dhe kushtojnë rreth 2000 euro, kjo mund t’u japë prodhuesve argumente të mëtejshme për çmime më të larta. Sidomos pasi që çmimi i një smartphone prej 1000 eurosh nuk duket shumë i lartë, edhe nëse ka pajisje për 2000 euro.