Aleksandar Vulin

Pse është problematike zgjedhja e Vulinit në krye të agjencisë më të rëndësishme të sigurisë në Serbi?

Emërimi i Aleksandar Vulin si drejtor i BIA-s (shërbimit informativ serb) shkaktoi reagime negative në opinionin profesionist dhe komente tallëse në rrjetet sociale në Serbi.

“Edhe pse pas zgjedhjeve të prillit pati spekulime për postin e tij të ri, lajmi për emërimin e tij në krye të agjencisë më të rëndësishme të sigurisë në Serbi u prit me mosbesim. Vulin nuk është as profesionist dhe as i kualifikuar, është mjaft i kompromentuar sepse ka qenë i përfshirë në skandale diplomatike lidhur me përgjimet, nuk vjen nga strukturat e sigurisë por është kryetar i një partie politike… këto janë vetëm disa nga arsyet që nuk e favorizojnë drejtorin e ri të BIA-s”, shkruan “Danas”.

Momir Stojanoviq, ish-drejtor i Agjencisë së Sigurisë Ushtarake, thotë se zgjedhja e Vulin për drejtor të BIA-s është fyerje dhe poshtërim për çdo anëtar të nderuar dhe profesional të BIA-s.

– Nëse në vitet e fundit BIA ka hequr dorë nga kompetencat ligjore për të mbrojtur sigurinë e vendit dhe e ka kthyer atë në një institucion që mbron imazhin dhe veprat e Presidentit të Republikës, atëherë zgjedhja e Vulin është e duhura, thekson Stojanoviq.

I pyetur se çfarë mendon për praktikën e emërimit të kryetarëve apo anëtarëve të partive në postet e larta të sigurimit, Stojanoviq thotë se kjo ndodh në shoqëritë e papjekura dhe jodemokratike, ku besnikëria dhe përkushtimi janë para profesionit.

– Në shoqëritë autokratike, në krye të shërbimeve dhe ministrive emërohen njerëzit më besnikë, pavarësisht nga kualifikimet dhe ekspertiza e tyre – tha Stojanoviq.

Avokati Bozho Preleviq e sheh emërimin e Vulin si drejtor i BIA-s si një dënim të merituar për humbjen kolektive të kujtesës.

– Në të njëjtën kohë, ai është një përforcim i madh për të gjithë ata që nuk mund të jetojnë pa të. Nga ai pozicion, ai mund t’i shpjegojë Serbisë se sa e vështirë është për presidentin që ne jemi kaq mosmirënjohës dhe mund të kontrollojë edhe qarkullimin e mallrave të rëndësishme për BIA-n – thotë Preleviq.

Agjencia e Sigurisë dhe Informacionit (BIA), pasardhëse ligjore i Departamentit famëkeq të Sigurimit të Shtetit serb (RDB/UDB), u formua në korrik 2002.

“Drejtori i fundit i RDB-së dhe drejtori i parë i BIA-s ishte Andreja Saviq, një njeri që tërë karrierën e tij profesionale deri në atë moment e kaloi në MPB dhe Institutin e Sigurisë, institucion shkencor dhe kërkimor në Sekretariatin Federal të atëhershëm të Brendshëm të RSFJ-së. Saviq u emërua në këtë pozitë pas rebelimit të Njësisë së Operacioneve Speciale në nëntor të vitit 2001, një nga kërkesat kryesore të së cilës ishte largimi i dyshes që drejtonin shërbimin në atë kohë, Goran Petroviq dhe Zoran Mijatoviq. Saviq u shkarkua vetëm një muaj e gjysmë para vrasjes së Zoran Gjingjiqit dhe në vend të tij u emërua Misha Miliçeviq, një punonjës shumëvjeçar i shërbimit. Ai ka qenë në krye të BIA-s në kohën e vrasjes së Gjingjiqit, por edhe gjatë gjendjes së jashtëzakonshme dhe aksionit Sabre që pasoi si kundërpërgjigje shtetërore. Megjithatë, siç pritej, mandati i tij përfundoi pas ndërrimit të qeverisë. Në mars të vitit 2004, drejtor i BIA-s u emërua Rade Bullatoviq, i cili deri në atë moment ishte këshilltar për siguri kombëtare i Presidentit të ish RFJ-së, Vojisllav Koshtunica”, shkruan “Danas”.

Me përfundimin e qeverisë në të cilën DSS kishte president, Bullatoviqit i mbaroi mandati. Me Qeverinë e re, në të cilën Partia Demokratike mori kontrollin, edhe BIA mori një drejtor të ri. Shef i Administratës për Ekzekutimin e Sanksioneve Institucionale ishte emëruar Sasha Vukadinoviq, ish-shefi i Administratës për Ekzekutimin e Sanksioneve Institucionale. Para kësaj, ai ishte shef i departamentit të policisë në Krushevc për shtatë vjet.

Sërish me ndryshimin e qeverisë ndryshoi edhe drejtori i BIA-s. Drejtori i parë i shërbimit pas ardhjes së SNS-së ishte Nebojsha Rodiq, i cili deri atëherë ishte sekretar i përgjithshëm i ish presidentit Tomislav Nikoliq.

Në tetor të vitit 2013, ai u pasua nga avokati Aleksandar Gjorgjeviq, i cili e kishte njohur zëvendëskryeministrin e parë të atëhershëm Aleksandar Vuçiq që në kohën e tij studentore.

Në maj të vitit 2017, ai u zëvendësua nga Bratislav Gashiq, i cili deri vonë mbante postin e drejtorit të BIA-s.