Projektligji për UÇK-në në Kuvend, deputetët akuzojnë njëri-tjetrin

Deputetët e Kuvendit të Kosovës, kanë shqyrtuar për herë të parë për projektligjit për mbrojtjen e vlerave të Luftës së UÇK-së, ku tha se përcaktohet çka është vlerë e mbrojtjes së luftës; lista e armatosur e popullit të Kosovës, si dhe çështje tjera rreth UÇK-së.

Megjithatë, shqyrtimi i tij kalojë edhe me akuza dhe kundër-akuza në mes deputetëve.

Fillimisht deputeti Fadil Beka në cilësinë e propozuesit prezantoi projektligjin, duke thënë se qëllimi i këtij projektligji është mbrojtja e vlerave të luftës, që me sakrificën e UÇK-së, angazhimin dhe kontributi ne çmuar në luftën çlirimtare, ishte faktor vendimtar për sjellën e lirisë dhe pavarësisë për Kosovën.

“Në nenin 3 të këtij projektligji përcaktohet çka është vlerë e mbrojtjes së luftës; lista e armatosur e popullit të Kosovës e udhëhequr nga UÇK me qëllim çlirimin e Kosovës, ushtria çlirimtare, formacioni ushtarak i armatosur i organizuar në baza vullnetare në uniformë dhe shenjë dalluese me njësi organizative, me zinxhir komandues të drejtuar nga shtabi i përgjithshëm në kontrollin civil të udhëheqjes politike me mision të qartë për mbrojtjen e popullit të Kosovës dhe çlirimin e vendit nga forcat okupuese ushtarake dhe policore të administratës së Serbisë në Kosovë. Veterani i UÇK-së, flamuri i UÇK-së, teksti i betimit të ushtarit të UÇK-së, stema e UÇK-së, shtabi i përgjithshëm, drejtoria politike, shtabi i zonave operative, arkiva e UÇK-së, kompleksi memorial Adem Jashari në Prekaz dhe komplekse të tjera”, tha ai.

Sipas tij, me këtë projektligj në nenin 7 parashihet themelimi i muzeut të luftës me seli në Prishtinë dhe Qeveria obligohet të bëjë këtë punë.

Ai shtoi se me këtë projektligj caktohet 5 marsi data e përkujtimit të luftës për çlirim dhe ndërtimi i monumentit qendror për përkujtimin e luftës për çlirim të popullit të Kosovës.

Deputetit të Pastrisë Socialdemokrate, Driton Çaushi, ky projektligj iu duke si ofendim.

Deputeti i vetëm i Lëvizjes Vetëvendosje, që morri pjesë Rexhep Selimi, tha se është një ligj që ka një seriozitet të vetin brenda tij dhe nuk do të duhej të radhitej sot në agjendën e punës së Kuvendit.

Këtu ka reaguar deputetja Teuta Haxhiu, duke thënë se deputeti Selimi do të duhej të jetë në sallë bashkë me deputetët e tjerë të Vetëvendosjes.

Ndërsa, kryesuesi i Kuvendit, Xhavit Haliti i tha se deputetës Haxhiu se nuk dëshiron të diskutojë me atë.

“Unë nuk dua me ra në nivelin tënd të diskutimit, nuk e kam ndërmend me ra në nivelin tënd”, tha ai.
Aty ka reaguar edhe deputeti Rexhes Selimi.

“Nuk kam ardhur të flas me nivel kaq të ulët të kolegëve dhe nuk kam ardhur të flas me aleancën as me deputetët e mazhorancës, kam ardhur të kërkojë nga ju si kryesues, meriton vërtetë një përgjigje por nuk po mundem me ta kthyer sepse me duhet me ra në nivel shumë të ulët për me ta kthyer përgjigjen”, tha ai.

Kurse, deputeti i AAK-së, Shkumbin Demalijaj tha se UÇK nuk është pronë private.

Në shqyrtimin e parë të Projektligjit për mbrojtjen e vlerave të Luftës së UÇK-së, deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Deputeti Nait Hasani tha se nuk janë vlerësuar pasojat që mund të dalin nga ligji në fjalë.

Deputeti Milam Zeka foli për numrin e vogël të deputetëve në sallë, përfshi ata të pozitës, dhe tha se asnjëherë më parë pozita nuk ka qenë në gjendje më të vështirë se tani.
Pas këtij diskutimi, Kuvendi vazhdoi me pikat e tjera të rendit të ditës, meqë nuk ka kuorum për votim.