SNS

Partia e Vuçiqit ka qenë në lidhje të ngushta me huliganë për 30 vjet: Një ushtri adoleshentësh në luftën e grupeve të dhunshme

Lidhjet mes partisë në pushtet dhe huliganëve serbë filluan që para ardhjes së tyre në pushtet, thotë gazetari i NIN, Vuk Cvijiq. Pas ardhjes në pushtet të partisë në pushtet, këto marrëdhënie janë gjithnjë e më të dukshme dhe tani tifozët janë një lidhje mes krimit të organizuar dhe shtetit, thotë antropologu Ivan Gjorgjeviq.

“Qeveria aktuale ka kohë që i ka këto kontakte”, tha Gjorgjeviq, autor i librit “Antropologu mes fansave”, në N1.

Ai shpjegon se kjo histori ka një parahistori prej më shumë se 30 vjeçare dhe se “tifozët” janë përdorur apo manipuluar në fund të viteve 1980 dhe fillim të viteve 1990 për t’u bërë pjesë e agjendës politike të nacionalizmit serb.

“Tifozët fituan edhe kredibilitet politik gjatë protestave, u vlerësuan sepse morën pjesë në protestat e 5 tetorit, madje edhe pas kësaj çdo politikan donte të ishte mirë me ta sepse askush nuk dëshiron që emri i tyre të brohoritet në tribuna, thotë Gjorgjeviq. .

Lufta e fundit mes huliganëve në Beograd dhe sulmi ndaj portierit të Novi Pazarit tregon se sa tmerrësisht e rrezikshme është të luash me një zjarr të tillë, tha ai.

Ai vetë, siç thotë, ka qenë dëshmitar kur në një fushë të vogël në Beogradin e Ri, fëmijë 13-14 vjeçar kanë kënduar “vrit, ther që shqiptari mos të ekzistojë dhe vrit kroatët që shqiptarët mos të kenë vëlla”.

Këta janë fëmijë që nuk e kanë idenë se çfarë do të thotë kjo, por indoktrinimi kryhet në këtë mënyrë, duke përfshirë ngjitjen e afisheve në shtylla duke kërkuar kokën e dikujt, tha Gjorgjeviq.

Deklarata e presidentit Vuçiq se shteti nuk ka forcë të merret me huliganët quhet populiste dhe demagogjike.

E Vuk Cvijiq thotë se shteti ka fuqi, por nuk ka vullnet të merret me huliganët.

Sipas tij, grupet e tifozëve janë kthyer në një lidhje mes pushtetit dhe krimit të organizuar.

“Ato janë bërë qendra rekrutimi për organizata kriminale”, thotë Cvijiq dhe shton se edhe të miturit janë “thithur” në këtë sistem.

Kur grupi i Belivuk u arrestua, “gjëra të çuditshme” filluan të ndodhin shpejt – disa huliganë që ishin dënuar për vrasjen e Bris Taton (tifoz francez që u vra vite më parë në Beograd) u liruan herët nga burgu dhe tani i shohim në tribuna, tha Cvijiq.

Ai kujton se zyrtarë të Partisë Radikale Serbe të atëhershme ishin në protesta kundër arrestimit të të akuzuarve të Hagës së bashku me huliganë.

“Është një simbiozë e dukshme. Prandaj nuk e shohim më kufirin ku është shteti, ku janë huliganët dhe ku është krimi i organizuar”, tha ai.

Ai tregon se fansat “reagojnë ndaj butonit”, duke përmendur si shembull se për vite me radhë nuk u shfaqën kur mbahej Parada e Krenarisë, por kur autoritetet “i përshtateshin për të krijuar tension” u shfaqën sërish.