Covid-19

OBSH jep lajmin e keq për shtetet me rënie të rasteve me koronavirus

Organizata Botërore e Shëndetit ka paralajmëruar se shtetet që kanë shënuar rënie të infeksioneve me COVID-19 prapë mund të goditen nga një kulm i ri i rasteve.

Vendet ku infeksionet e koronavirusit janë në rënie ende mund të përballen me një “kulmin e dytë të menjëhershëm” nëse ata heqin dorë shumë shpejt në masat për të ndaluar shpërthimin, tha Organizata Botërore e Shëndetit, raporton Reuters.

“Bota është ende në mes të valës së parë të shpërthimit të koronavirusit”, tha për një konferencë në internet kreu i urgjencave të OBSH-së, Dr Mike Ryan, duke përmendur që ndërsa rastet në rënie në shumë vende ato janë akoma në rritje në Amerikën Qendrore dhe Jug, Amerikën e Jugut dhe Afrikën.

Ryan tha se epidemitë shpesh vijnë në valë, që do të thotë se shpërthimet mund të kthehen më vonë këtë vit në vendet ku vala e parë ka zbritur.

Ekzistonte gjithashtu një shans që normat e infeksionit të mund të ngriheshin përsëri më shpejt nëse masat për të ndaluar valën e parë do të hiqeshin shumë shpejt.

“Kur flasim për një valë të dytë në mënyrë klasike, çfarë kuptojmë shpesh, do të ketë një valë të parë të sëmundjes në vetvete, dhe më pas ajo përsëritet muaj më vonë. Dhe kjo mund të jetë një realitet për shumë vende brenda një numri muajsh”, tha Ryan.

“Por ne gjithashtu duhet të jemi të vetëdijshëm për faktin se sëmundja mund të rritet në çdo kohë. Ne nuk mund të bëjmë supozime se thjesht sepse sëmundja është në rrugëdalje tani do të vazhdojë të bjerë dhe ne do të kemi disa muaj për t’u përgatitur për një valë të dytë. Ne mund të kemi një kulm të dytë në këtë valë”.

Ai tha se vendet në Evropë dhe Amerikën e Veriut “duhet të vazhdojnë të vendosin masat e shëndetit publik dhe social, masat e mbikëqyrjes, masat e testimit dhe një strategji gjithëpërfshirëse për të siguruar që ne të vazhdojmë në një trajektore në rënie dhe nuk kemi një të menjëhershme kulmi i dytë”.

Shumë vende evropiane dhe shtete amerikane kanë ndërmarrë hapa javët e fundit për të hequr masat e bllokimit që frenuan përhapjen e sëmundjes, por shkaktuan dëme të mëdha për ekonomitë.