Robotë

Një startup izraelit zbulon robotin humanoid për “detyra në shtëpi dhe në punë” – përfshirë ato larëse dhe pastrimi

Një startup izraelit i krijuar nga themeluesi i Mobileye, prof. Amnon Shashua ka zbuluar robotin e tij humanoid të fuqizuar nga AI që mund të kryejë detyra si në shtëpi ashtu edhe në mjedise industriale.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Mentee Robotics u themelua në vitin 2022 nga Shashua, kryetari i saj, së bashku me disa ekspertë të tjerë.

Kompania deri më tani ka mbledhur 17 milionë dollarë në investime dhe thotë se roboti i saj do të jetë gati për treg në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm.

Siç thuhet më tej, roboti do të jetë në gjendje të kryejë detyra larëse dhe pastrimi në shtëpi dhe ngritje të rënda në magazina dhe është në gjendje të mbajë pesha deri në 25 kilogramë.

“Në Mentee Robotics ne e shohim këtë konvergjencë si pikënisjen për dizajnimin e robotit të ardhshëm me dy pedale me qëllime të përgjithshme që mund të lëvizë kudo – për të kryer detyrat shtëpiake dhe për të mësuar përmes detyrave imituese për të cilat nuk ishte trajnuar më parë”.