Serbi

Një organizatë serbe do t’i dërgojë letër OKB-së: Do jetë në emër të të rinjve nga Serbia që e përkrahin rezolutën për gjenocid në Srebrenicë

Para votimit në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në Beograd, sot u mbajt një panel diskutimi për rëndësinë e rezolutës së propozuar për gjenocidin në Srebrenicë, qëllimet e saj dhe efektet e mundshme. U tha se kualifikimi juridik i gjenocidit në Srebrenicë është një çështje e mbyllur për shkak të të gjitha vendimeve të Gjykatës së Hagës dhe se është e rëndësishme që kjo ri-rezolucion të miratohet dhe respektohet në botë, por mbi të gjitha në rajon.

Të rinjtë që iu drejtuan panelit shprehën keqardhjen për këtë reagim të autoriteteve serbe, duke i akuzuar se nuk mendojnë për gjeneratat e ardhshme. Ata po ashtu theksuan se teksti i kësaj rezolute nuk ndryshon dukshëm nga ai që është miratuar më shumë se një dekadë më parë nga Dhoma e Përfaqësuesve e Serbisë.

Almasa Salihoviq nga Qendra Memoriale e Srebrenicës tha se është e rëndësishme që rezoluta të miratohet për hir të gjeneratave të ardhshme, të cilët duhet të ndërpresin përgjithmonë lidhjen me atë që rezultoi nga ngjarjet e luftës të viteve 1990.

“Kryesisht për hir të gjeneratave të ardhshme, është e rëndësishme që ne të mos ndjekim të njëjtën ideologji që çoi në krime lufte dhe gjenocid në Srebrenicë. Në nivel global, është e rëndësishme që një rezolutë si kjo të marrë jetë, dhe për mua më shumë në këto zona të ish-Jugosllavisë, dhe që të shkojmë në një rrugë ku do të jemi një herë e përgjithmonë në gjendje të përballemi me faktet. . Nuk do të ndryshojë asgjë në kuptimin juridik, por ndoshta do të ndryshojë me gjeneratat e reja që duhet të jenë e ardhmja e të gjitha vendeve të ish-Jugosllavisë”, tha Salihoviq.

Kryetari i Lëvizjes së Qytetarëve të Lirë Pavle Grboviq tha se është e pasaktë kur dikush pyet nëse ka ndodhur gjenocidi në Srebrenicë, duke thënë se nuk ka ndodhur përmbytje e motit apo përmbytje, por se gjenocidi është kryer, raporton Slobodna Bosna.

“Krime të tilla kryhen, dikush duhet të përgjigjet për krime të tilla, disa persona kanë marrë përgjegjësi dhe kjo është vërtetuar si fakt juridik dhe politik. Është shumë e rëndësishme që rajoni dhe bota të vazhdojnë me rezolutën e OKB-së për Srebrenicën, por edhe ne të vendosim nëse do ta respektojmë Deklaratën e Kuvendit tonë apo jo. A jemi gati të veprojmë në përputhje me atë që kemi vendosur si një lloj njohjeje dhe si një lloj dëshmie e ndërgjegjësimit për atë që është bërë dhe çfarë pasojash lë dhe çfarë nuk duhet të përsëritet, apo një pjesë e madhe do të mbetet ende vullneti politik. sillemi sikur asgjë nuk ka ndodhur, se asgjë nuk na detyron dhe sikur nuk kemi borxh ndaj të shkuarës, as brezave të ardhshëm. Kjo është një nga çështjet më të rëndësishme për skenën politike serbe dhe rezoluta në fjalë bazohet në tekstin e miratuar nga Dhoma jonë më e lartë e Përfaqësuesve 14 vjet më parë, nëse nuk gaboj”, tha Grboviq.

Sofija Todoroviq nga Iniciativa Rinore për të Drejtat e Njeriut të Serbisë njoftoi se të premten kjo organizatë do t’i dërgojë një letër OKB-së “në emër të të rinjve nga Serbia që mendojnë ndryshe në shenjë mbështetjeje për miratimin e kësaj rezolute”.

“Mendoj se kjo rezolutë ishte një shans që ne ta diskutojmë këtë temë në një mënyrë tjetër dhe të zgjedhim që dialogu të udhëhiqet nga parime dhe qëllime të ndryshme. Fatkeqësisht, kjo nuk ishte zgjedhje e përfaqësuesve të Serbisë. Më vjen shumë keq sepse mendoj se është në interes të Serbisë që të diskutohet ndryshe për këtë temë”, tha Todoroviq.