Cesar Pauxis

Një i ri sfidon logjikën dhe varfërinë për t’u bërë një ‘mrekulli kompjuterike’

Cesar Pauxis sfidoi logjikën dhe varfërinë për t’u bërë një mrekulli e fëmijëve në fushën e kompjuterëve. Në vetëm 17 vjeç, ai u rekrutua nga kompania më e madhe braziliane e pagesave elektronike.

“Ishte një pajisje që ngrohej aq shpejt saqë më duhej ta vendosja në frigorifer. Nga të tjerët, unë isha në gjendje të përdorja vetëm një pjesë të ekranit”.

Cesar Pauxis përshkruan kështu një rutinë të “marrëdhënieve të trazuara” me shumë celularë të përdorur gjatë adoleshencës së tij – të vetmet që i përshtaten buxhetit të familjes.

Pauxis u bë një programues autodidakt dhe, në moshën 17 vjeç, u mor nga kompania e teknologjisë braziliane pas një shkrimi në Twitter mes profesionistëve në këtë fushë.

“Po kërkoja ndihmë për të blerë një celular më të mirë sepse ai që po përdorja ishte prishur”, i tha i riu BBC News Brasil.

Ai u kontaktua nga një numër i kompanive që përfshinin Picpay, kompania e pagesave elektronike me bazë në Vitória.

“Të mësosh programimin nga e para, në kushtet që kishte Cezar, është shumë e vështirë. Kur ai tregoi historinë e tij në Twitter, komuniteti i teknologjisë filloi të ndiqte atë”, thotë Diogo Carneiro, drejtor teknik në Picpay.

Programimi në celularët është më i ndërlikuar sesa në kompjuter për shkak të ndryshimit në madhësinë e ekranit dhe faktit që duhet të shkruani shumë, gjë që mund të jetë e pakëndshme në kushte normale – gjë që do të thuhet në celularët me probleme.

Që nga 1 marsi i këtij viti, Pauxis është një nga punonjësit më të rinj të kompanisë, në rolin e zhvilluesit. Duke punuar në distancë, ai jeton vetëm në një apartament, pasi familja u zhvendos disa vjet më parë në qytetin e vogël Carutapera, në brendësi të Maranhão.

Historia e Pauxis udhëtoi përtej botës së teknologjisë. Më saktësisht, ajo arriti në faqen e internetit Reasons to Believe, e cila organizon donacione për njerëzit që konsiderohen frymëzues.

Paraense, i cili mësoi të lexonte në moshën tre vjeç, ishte 14 vjeç kur u interesua për të ashtuquajturit “bots”, aplikacione autonome që ekzekutohen në internet ndërsa kryen një lloj detyre të paracaktuar .