Ngjyra e gjuhës iu flet shumë për shëndetin, tregohuni të vëmendshëm

A e keni vërejtur se gjuha juaj ndryshon herë pas here ngjyrën dhe cilësinë?

Epo, kjo mund të jetë një shenjë e një gjendjeje tjetër shëndetësore, paralajmëron një ekspert mjekësor.

Një gjuhë e shëndetshme duhet të jetë rozë dhe nuk duhet të jetë e mbuluar me asgjë, të jetë e pastër.

Një gjuhë e veshur në të bardhë është atëherë kur sipërfaqja kolonizohet nga bakteret ose kërpudhat dhe qelizat e ngordhura bien në bllok midis nyjave të vogla në gjuhë, sipas OBSH, transmeton lajmi.net

“Unë kam pasur pacientë që e kanë vërejtur këtë ndryshim ngjyrash në gjuhë dhe pastaj janë brengosur tej mase për ngjyrën, por faji ka qenë tek ilaqet që ata kanë përdorur. Pra, ngjyra e gjuhës mund të ndryshojë dita-ditës, por nëse ju rri më shumë një nga ngjyrat që cekim më poshtë, atëherë është për t’u brengosur.

1. Gjuha e bardhë:

Një shtresë e trashë e bardhë në gjuhë – e njohur si Leukoplakia – mund të shkaktohet nga pirja e duhanit ose acarimi i muskujve.

Sidoqoftë, mund të jetë edhe mushkonja – e cila duket si një shtresë e gjizës në gjuhë.

2. Vrimat e kuqe të gjuhës:

Nëse maja e gjuhës suaj është më e errët sesa pjesa tjetër, mund të nënkuptojë stres mendor ose emocional, sipas Dr.Gausit.

3. Gjuha e verdhë:

Nëse gjuha juaj është e verdhë, kjo mund të jetë shenjë e problemeve më të rënda të stomakut dhe mëlçisë.

Megjithatë, higjena e dhëmbëve të prishur, pirja e duhanit dhe medikamente të caktuara janë arsyet më të zakonshme për një gjuhë të verdhë.

4. Gjuha kafe:

Zakonisht një gjuhë kafe është rezultat i pirjes së duhanit ose pirja e kafesë, por ka disa alternativa më serioze.

Nëse gjuha juaj mbetet përgjithmonë e ngjyrosur, kjo mund të nënkuptojë probleme për shkak të pirjes kronike të duhanit.

5. Gjuha blu ose vjollcë:

Mund të jetë shenjë paralajmëruese e problemeve të zemrës, nëse zemra nuk e pompon gjakun siç duhet ose mungon oksigjeni në gjak, gjuha ndryshon në këtë ngjyrë.

6. Gjuha e zbehtë: 

Nëse gjuha juaj duket pak e larë, mund të jetë shenjë e mungesës së vitaminës ose të ushqyerit. Një gjuhë e zbehtë zakonisht do të thotë që ju mungon vitamina B12 dhe/ose vitamina A.