Ministri

Nenad Rashiq për Banjskën: Organizatorët kryen akt terrorist, autorët ishin viktima të mashtrimit

Ministri në Qeverinë e Kosovës, Nenad Rashiq, duke folur për ngjarjen në Banjskë, tha se nuk mendon se autorët kanë kryer akt terrorist, por se kanë qenë viktima të mashtrimit dhe se organizatorët sigurisht që ka kryer një akt terrorist.

Ai duke folur në N1, iu referua lajmit për vdekjen e Martti Ahtisaarit dhe tha se ka miratuar paketën më të rëndësishme të ligjeve në Kuvendit të Kosovës.

“Në atë mënyrë ai la gjurmë të pashlyeshme, veçanërisht standardin që kishte për qëllim mbrojtjen e joshqiptarëve”, thotë Rashiq.

Duke folur për samitin në Tiranë, ai thotë se fokusi do të jetë nëse procesi i dialogut mund të vazhdojë apo jo, transmeton Ballkani.info.

“Mendimi im është se Kosova do të mbetet e vendosur në pozicionin e mos negociatave të mëtejshme nëse nuk sanksionohen ata që shkaktuan incidentin e 24 shtatorit. Ajo barrë e përgjegjësisë bie në këtë rast te presidenti Aleksandër Vuçiq, që të marrë masa ndaj atyre që shkaktuan një tërmet që sigurisht e ndryshoi marrëdhënien ndaj BE-së dhe BE-së ndaj nesh në këtë mënyrë”, beson Rashiq.

Ai iu përgjigj edhe pyetjes nëse mendon se ishte një “akt terrorist”.

“Unë thash në ditët e para, mendoj se akti si i tillë, akti që u bë, akti si i tillë do të dukej absolutisht si një akt terrorizmi, por ajo që çoi në të ishte se ata persona që ishin pjesë e sulmit, u mashtruan, u bindën për disa nxitje, motive të tjera, gjë që na çon në rastin se organizatorët sigurisht kanë kryer një akt terrorist, por ata që kanë qenë autorë, viktima të atij mashtrimi, natyrisht, nuk kanë qenë terroristë”, tha Rashiq.

Siç tha ai, gjithmonë ka thënë se fatkeqësisht nuk është krijuar asnjëherë alternativë.

“Teza ime është se po të kishim përfaqësues autentikë të serbëve dhe po t’i kishim afirmuar ata përfaqësues vendorë dhe të kishim lejuar pluralizmin me kohë, sot nuk do t’i kishim këto probleme. Me gabimin e të gjithëve u krijua një sistem në të cilin Listës Serbe, ndryshe si dega e SNS-së, iu dhanë të gjitha kapacitetet, të gjitha institucionet, për të ardhur në një situatë ku të kërkoheshin vetëm ata. Kryeministri tha që dikush duhet të vuajë dhe të paguajë, kjo i referohej SLS-së në kontekst politik”, thekson ai. /Ballkani.info/