LAJMI I FUNDIT

Kurti tregohet tinëzar para protestës kundër shtrenjtimit të rrymës, ndalon grumbullimet me mbi 50 persona

Mbi një mijë njerëz vetëm brenda 24 orëve janë shprehur të interesuar që t’i bashkohen protestës së thirrur për 29 janar nga PSD-ja kundër shtrenjtimit të energjisë elektrike. E për ta kontrolluar më lehtë revoltimin e qytetarëve, kryeministri Kurti po tregohet tinëzar, duke i ndaluar pak para protestës grumbullimet me mbi 50 persona.

Qeveria e Kosovës ka miratuar masat e reja anti-Covid, të cilat do të hyjnë në fuqi nga dita e nesërme deri më 4 shkurt 2021.

Masat e vendosura nga Qeveria e Kosovës përfshijnë plot 80 pika, por një prej tyre tërheq më shumë vëmendje. Bëhet fjalë për pikën 29, e cila ndalon grumbullimet në ambiente të jashtme për mbi 50 persona.

“Lejohen grumbullimet dhe ngjarjet kulturore në ambiente të jashtme deri në 50 persona. Organizatori obligohet të sigurojë mbajtjen e distancës fizike prej 1 metër në mes të personave dhe paraqitjen e dëshmive të evidentuar në pikat 26.1 dhe 26.2 përveç pjesëmarrësve nën moshën 12 vjeçare”, thuhet në këtë pikë të vendimit të Qeverisë.

Një vendim i tillë vjen vetëm një ditë pas thirrjes së protestës nga Partia Socialdemokrate, ku deri më tani është vërejtur rritja e interesimit të qytetarëve për të marrë pjesë.

Kosovarët janë të shqetësuar për shtrenjtimin e energjisë elektrike dhe pritet t’i bashkohen protestës së thirrur më 29 janar, në orën 14:00, e cila do të organizohet në sheshin “Zahir Pajaziti”.

“Qeveria ka marrë anë. Është rreshtuar me bizneset e mëdha private. Të vetmit që nuk do të preken nga rritja e rrymës. Është koha të marrim anë edhe ne. Ne qytetarët që do t’ua paguajmë rrymën oligarkëve. Është koha të organizohemi kundër kësaj padrejtësie”, thuhet në thirrjen për protestë nga PSD-ja.

Sa i përket vendimit të kryeministrit Kurti, ky duket të jetë veprim tinëzar, duke marrë parasysh se më herët nuk ka pasur kufizime për grumbullimin e 50 personave.

Ndërkohë, çmimet e energjisë elektrike nuk do të jenë aspak të ulëta, derisa Zyra e Rregullatorit për Energji (ZRRE) në Kosovë i ka ndarë konsumatorët në pesë kategori: A, B, C, D dhe E.

Nëse jeni në kategorinë A dhe shpenzoni deri në 300 kWh, fatura aktuale e juaja është 19.97 euro, por me rritjen e çmimit të energjisë elektrike ajo do të bëhet 20.40 euro.

Nëse jeni në kategorinë B, ju shpenzoni 450 kWh dhe fatura e juaj aktuale është 27.37 euro, ndërsa tani do të bëhet 29.66 euro.

Nëse shpenzoni deri në 600 kWh, jeni në kategorinë C dhe fatura e juaj aktuale është 35.86 euro, me çmimet e reja ajo bëhet 38.92 euro.

Nëse jeni në kategorinë D, ju shpenzoni deri në 800 kWh, fatura aktuale është 47.19 euro, por me rritjen e çmimit fatura bëhet 74.17 euro.

Nëse jeni në kategorinë E, ju shpenzoni deri në 1000kWh dhe fatura aktuale është 58.52 euro, ndërsa me rritjen e çmimit ajo bëhet 109.42 euro.