Seancë

Kurti lë të kuptohet se Kosova do ta bëjë Asociacionin: S’do të ketë kompetenca ekzekutive

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka vazhduar ta ri-paketojë “Zajednicën” – nga vet-menaxhimi tash po thotë se “Zajednica” nuk do të ketë kompetenca ekzekutive. Ai këtë kamuflim të “Zajednicës” po e bën përpara Kuvendit të Kosovës.

“Ne jemi të hapur për të kryer frymëzim për shembujt Evropianë të cilët nuk janë të bazuar në territorialitet. Ne e kundërshtojmë me vendosmëri dhe forcë etno-nacionalizmin territorial. Do të fillojmë një proces të gjerë konsultimesh edhe brenda Kosovës edhe me partnerët tanë, edhe me komunitetin jo-shumicë serbë, edhe me pakicat e tjera, në mënyrë që të diskutojmë në mënyrë më gjithëpërfshirëse për këtë çështje. Unë kurrë nuk do ta konsiderojë asnjë model të autonomisë territoriale. Megjithëse, ato marrëveshjet e mëhershme të Brukselit janë mbështetur në territorialitetin si njësi qënësore”, ka thënë ai përpara Kuvendit, raporton Demokracia.com.

Kapërcimin e tij politik përbrenda një periudhe të shkurtër e ka lënë anash, duke prezantuar si pika të forta obligimet e dala nga ujdia e arritur në Ohër.

“Ia vlente mundimi, pasi arritëm diçka të rëndësishme dhe të paktyheshme. Marrëveshja bazë konfirmon se marrëdhëniet ndërkombëtare të Kosovës zhvillohen me anë të Kartës së OKB-së. Serbia ka pranuar ta trajtojë të Kosovës si anëtare të barabartë të bashkësisë ndërkombëtare. Me marrëveshjen, Serbia është zotuar të mos kërcënojë me përdorimin e forcës. Ajo e ka pranuar këtë, megjithëse unë ende nuk do t’i besoja plotësisht Serbisë për këtë. Ajo nuk mund të pretendojë se mund ta përfaqësojë ndërkombëtarisht shtetin tonë”, deklaroi ai.

Tutje, Kurti ka thënë se tekst më të mirë nuk ka mundur ta marrë Kosova.

Ai ka folur edhe për statusin e Kishës Ortodokse serbe, teksa ka ftuar krerët e Kishës Ortodokse serbe për bisedim të rregullimit të saj.

“Ne gjithashtu kemi marrë përsipër statusin e Kishës Ortodokse serbe në Kosovë në përputhje me modelet ekzistuese evropiane. Ta themi të vërtetën, se modelet tona ekzistuese i tejkalojnë shumë përvojat evropiane. Megjithatë, statusi konsiderohet i rregullohet dhe nuk kam arsye ta shmang dialogun me krerët e Kishës serbe. Për këtë qëllim, unë ftoj udhëheqjen e Kishës Ortodokse serbe që të angazhohet me ne, për të diskutuar se si duhet të zbatohet marrëveshja dhe të adresohet çdo fushë specifike ku obligimet ligjore duhet zbatuar, ama gjithnjë në përputhje me Konventën e frymës evropiane për të Drejtat e Njeriut”, vijoi ai.

“Për herë të parë ka një rrugë të qartë për të arritur deri aty, ani pse tashmë është e qartë që njohja ‘de facto’ është e qartë. Ajo nuk është pjesë e premtimeve deklarative ose verbale, ajo përcaktohet në nenin gjashtë të kësaj marrëveshje. Nuk ka zyrtar ndërkombëtar që nuk e thotë që normalizmi i plotë nënkupton njohjen reciproke. Unë nuk pres një rrugë të lehtë përpara. Serbia do të bëjë gjithçka që të jetë e mundur, përfshirë injorimin haptaz të marrëveshjes. Rruga jonë drejt anëtarësimit është anëtarësuar, por ajo nuk do të jetë shëtitje në park. Çdo vend do të na kërkojë të bëjë më shumë, sepse Serbia do të lobojë”, deklaroi i pari i ekzekutivit.