Kriza nxit trazira| Dhjetëra mijëra çekë dalin në rrugë kundër qeverisë, BE-së dhe NATO-s

Dhjetëra mijëra protestues nga e djathta dhe e majta ekstreme dolën kundër qeverisë çeke, BE-së dhe NATO-s të shtunën, shkruan Euronews.

Rreth 70,000 njerëz dolën në rrugët e Pragës, duke i bërë thirrje koalicionit qeverisës të vërë nën kontroll çmimet e energjisë, ndërsa shprehën kundërshtimin e tyre ndaj Bashkimit Evropian (BE) dhe NATO-s.

Organizatorët e protestës nga disa grupe politike të ekstremit të djathtë dhe të skajshëm thanë se kombi i Evropës Qendrore duhet të jetë ushtarakisht neutral dhe të mbajë importet e gazit nga Rusia.

Disa nga grupet në protestë ishin partia populiste anti-migrante Liria dhe Demokracia e Drejtpërdrejtë, së bashku me Partinë Komuniste Çeke.

Protestuesit kërkuan dorëheqjen e kryeministrit konservator Petr Fiala, duke kritikuar qeverinë e tij të koalicionit për një sërë çështjesh.

Ngjarjet në Republikën Çeke tregojnë se si kriza energjetike e Evropës po nxit paqëndrueshmërinë politike ndërsa rritja e çmimeve të energjisë nxiti inflacion të paprecedentë.

Shumë evropianë shqetësohen se inflacioni i lartë për shkak të krizës aktuale të energjisë mund të nxisë trazira sociale, protesta dhe greva, sipas një sondazhi të ri evropian.

Protestuesit në çekë dënuan qeverinë për bashkimin me sanksionet e BE-së ndaj Rusisë për luftën në Ukrainë, duke thënë se ato po shkaktonin rritje të çmimeve të gazit dhe energjisë elektrike.

Qeveria e Fialës dëshiron të thërrasë një takim urgjent të vendeve të BE javën e ardhshme për të kërkuar një qasje të bashkuar ndaj krizës energjetike. Republika Çeke aktualisht mban presidencën e radhës të bllokut.