Edi Rama

Krenar për Shqipërinë, turi i diasporës ‘zbarkon’ në Milano

Pallati i Sporteve në Busto Arsizio do të kthehet në skenën e një takimi historik për diasporën shqiptare në Itali.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama – ashtu siç është paralajmëruar – ndodhet në Milano për t’u takuar me bashkatdhetarët e tij.

Kjo në kuadrin e një turi që ka si synim mundësinë unike për t’u rilidhur me rrënjët dhe për të diskutuar perspektivat e së ardhmes.

Eventi, si ai i mbajtur në Greqi, do të përfaqësojë një mundësi të papërsëritshme për t’u afruar më shumë me rrënjët shqiptare dhe për të eksploruar mundësitë e mundshme investimi në Shqipëri.

Takimi do t’i lejojë pjesëmarrësit jo vetëm të takohen personalisht me kryeministrin, por edhe të shijojnë performancat e disa prej artistëve më me zë për komunitetin shqiptar.

Noizy, Anxhela Peristeri, Artiola Toska dhe Alban Skënderaj do të ngjiten në skenë për të ofruar momente festive për komunitetin shqiptar.

Ky i fundit në Itali numëron mbi gjysmë milioni njerëz, me një prani të konsiderueshme në Lombardi, ku banojnë më shumë se 90 mijë shqiptarë.

Kjo e bën komunitetin shqiptar një nga më të mëdhenjtë ndër komunitetet e huaja në Itali.

Zgjedhja e kryeministrit Rama për të ardhur në Lombardi nënvizon rëndësinë e rajonit dhe popullsisë së tij shqiptare.

Vizita në Busto Arsizio është pjesë e një fushate më të gjerë që synon përmirësimin e imazhit të Shqipërisë dhe promovimin e vendit si një destinacion i privilegjuar për investime, veçanërisht në sektorin e turizmit, i cili siç tregojnë shifrat po shënon rritje të shpejtë.

Rama ka nisur prej kohësh një fushatë promovuese për tërheqjen e investimeve në Shqipëri, duke u fokusuar në veçanti te turizmi.

Takimi do të shërbejë gjithashtu për të diskutuar këto mundësi investimi, duke u ofruar pjesëmarrësve një vizion të drejtpërdrejtë të potencialit që ofron Shqipëria.

Kjo gjë u vu re edhe në takimin e 12 majit në Athinë, ku mijëra emigrantë, të cilët jetojnë në vendin fqinj, u mblodhën për të dëgjuar reflektimin e kreut të qeverisë së atdheut të tyre, në një tubim ndër më të mëdhenjtë dhe më me interes të një lideri shqiptar jashtë vendit.

Ajo çfarë nisi në fillim si një frikë nga fqinjët se mund të kishte provokime në fjalimin e Ramës, sa i takon çështjes Beleri, rezultoi në fakt në një fytyrë krejtësisht të ndryshme dhe në një shtrirje dore për lidhjen e një fqinjësie, miqësie dhe vëllazërie më të fortë mes dy popujve.

Në vëmendje kryesore, ishin pa diskutim shqiptarët, me një sërë çështjesh, të cilat gjetën prioritet në fjalimin e kryeministrit.