Kontinenti i fshehur me miliona vjet nën akull zbulohet në Antartik

Agjencia evropiane e hapësirës ka gjetur pjesët e humbura të një kontinenti nën akullin e Antarktikut para shumë miliona vitesh më parë.

Xhirimet satelitore tregojnë se si kanë lëvizur masat tokësore në thellësi prej më shumë se 1.5 kilometra, shkruan Daily Mail.

Shkencëtarët thonë se pamjet kanë dhënë një pamje dhe njohuri të re të Antarktidës, një kontinenti që deri më tani është studiuar më së paku. Ata përdorën të dhënat satelitore GOCE, i cili ishte lansuar në vitin 2009 për të monitoruar ndryshimin e fushës së gravitetit dhe për të matur me saktësi Tokën.

Përndryshe, ky satelit nuk ka qenë në përdorim për pesë vjet, pasi ka mbetur pa karburant dhe ka rënë nëpër atmosferë. Megjithatë, të dhënat e tij janë shumë të rëndësishme dhe përdoren për një zbulim të ri shkencor, transmeton KosovaPress.

Instrumentet e tij ndoqën lëvizjen e pllakave tektonike nën Antarktik, dhe hulumtuesit, në bazë të të dhënave të tyre, e kuptuan lëvizjen e tyre gjatë 200 milionë viteve të fundit dhe arritën të dinin se si kontinenti akull në fakt u formua.

“Imazhet e gravitetit sjellin një revolucion të vërtetë në aftësinë tonë për të studiuar kontinentin më pak të njohur të planetit tonë”, tha Fausto Ferakioli për Agjencinë Evropiane të Hapësirës.

“Në pjesën lindore të kontinentit mund të shohim karakteristikat gjeologjike që tregojnë ngjashmëritë dhe dallimet e lëvores nën Antarktik dhe kontinentet e tjera me të cilat u shkrinë deri në 160 milionë vjet më parë”, shton Fausto.

Përndryshe, për të krijuar një hartë 3D të litosferës së Tokës, shkencëtarët përdorën matjet GOCE me të dhëna sizmike. Përveç se këto matje janë shumë interesante historikisht, ato janë gjithashtu të rëndësishme për të kuptuar se si Antarktiku ndikon në sjelljen e pllakave të akullit, por gjithashtu sa shpejt do t’i përgjigjet shkrirjes së akullit.