Në Dyz

Kështu duket brenda Burgu i Sigurisë së Lartë në Kosovë VIDEO

Gjashtë kulla vrojtimi janë të vendosura në gjashtë pika të një muri rrethues mbi 3 metra të lartë që e rrethon burgun i cili mban personat me veprat më të rënda e me rrezikshmëri të lartë në Kosovë.

Ky është burgu i Sigurisë së Lartë, që njihet edhe si burgu i ‘Dyzit’ me kapacitet prej 390 të burgosur, i ndarë në dy pavijone dhe një qendër paraburgimi.

Dy rrethoja me tela dhe me sinjalizues, japin shenja në momentin kur një person i paautorizuar tenton të hyjnë brenda burgut.

I gjithë burgu, është nën vëzhgimin e kamerave të sigurisë të cilat janë të teknologjisë së fundit.

Në një dhomë gjendet gjatë gjithë kohës një oficer i cili vëzhgon kamerat e sigurisë dhe përcjell gjendjen brenda dhe jashtë rrethojave të burgut.

Ushtruesi i Detyrës së Drejtorit të Burgut të Dyzit, Ilir Kelmendi tregon për kallxo.com funksionimin e burgut në tërësi.

“Rregullorja e ndërtuar e këtij burgu është dizajnuar që të gjithë të burgosurit që janë të dënuar mbi 15 vite të sillen në këtë burg”, tha Kelmendi.

Të burgosurit e vendosur në Burgun e Sigurisë së Lartë janë të dënuar kryesisht, për vrasje të rënda, terrorizëm, vjedhje, dhunime.

Çdo i burgosur që transferohet në Burgun e Sigurisë së Lartë, kalon përmes pavijonit të pranimit.

“Çdo i burgosur që vjen në Burgun e Sigurisë së Lartë, duhet të kaloj përmes pavijonit këtu ku më pas fillon, pranimi i tij, verifikimi i dosjeve, kontrolli i stafit mjekësor, e më pas kalon në pavijonin në të cilin i përket”, thotë Kelmendi.

Një i burgosur në Burgun e Sigurisë së Lartë jeton në një dhomë apo qeli hapësira e së cilës është mbi 9 metra katrorë.

“Një i burgosur e ka rutinë, zgjohet në orën 7 të mëngjesit prej orës 8 fillojnë aktivitetet ditore deri në orën 20:00. Gjatë kësaj kohe të burgosurit kanë mundësi të marrin ajër të pastër, të përdorin fushat për lojëra, kanë mundësi edhe të fitnesit, kanë mundësi edhe për aktivitete të tjera për të cilat të burgosurit shprehin dëshirë me u marrë më ato aktivitete”, tha Kelmendi.

https://www.youtube.com/watch?v=P2rjgJ42VDA