Intervistë e Putinit para vizitës në Serbi: Politika e SHBA-së e destabilizon Ballkanin, BE-ja fajtore për FSK-në

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin ka dhënë një intervistë për “Novosti” para vizitës në Beograd ku ka dhënë qëndrimet e tij për çështjen e Kosovës.

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin ka dhënë një intervistë për gazetën e njohur Beogradase, “Novosti”, një ditë para vizitës në Serbi. Ai ka folur për probleme të ndryshme duke përfshirë edhe çështjen e Kosovës dhe premtimet për mbështetje të vazhdueshme ndaj Serbisë.

“Kur flasim për situatën në Ballkan, një faktor serioz destabilizues këtu është politika e Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të caktuara perëndimore, që kanë për qëllim forcimin e dominimit të tyre në rajon. Në vitin 1999, forcat e NATO-s bombarduan Jugosllavinë pa një sanksion të OKB-së për dy muaj e gjysmë dhe pastaj e ndanë me forcë Krahinën Autonome të Kosovës. Dhe në vitin 2008, Uashingtoni dhe aleatët e saj mbështetën një deklaratë të paligjshme të pavarësisë së Kosovës. Në vitin 2017, pavarësisht qëndrimit të gjysmës së popullsisë, Mali i Zi u inkuadrua në NATO”, tha Putin pwr “Novosti”, transmeton lajmi.net.

“Ishte frika nga referendumi për këtë çështje dhe si rezultat, vendi po kalonte një periudhë të paqëndrueshmërisë politike. Vitin e kaluar, për anëtarësimin e detyruar në NATO të Republikës së Maqedonisë, edhe procesi i miratimit të amendamenteve kushtetuese dhe ndryshimi i emrit të atij shteti, revizioni ishte baza e identitetit kombëtar maqedonas. Vullneti i votuesve maqedonas u injorua – një referendum mbi ndryshimin e emrit të shtetit dështoi, por vazhdoi presioni i jashtëm”, shtoi ai.

“Vendi ynë, duke e njohur dhe kuptuar kompleksitetin e Ballkanit dhe historinë e atij rajoni, gjithmonë e konsideronte atë një hapësirë ​​për bashkëpunim konstruktiv. Sot, Rusia ka shumë miq këtu, ndër të cilët partneri strategjik i Serbisë është një vend i veçantë. Kjo është arsyeja pse ndihmesa për të forcuar sigurinë dhe stabilitetin rajonal është përparësia jonë e pakushtëzuar”, vazhdoi kreu rus.

“Jemi të përkushtuar në respektimin e të drejtave dhe interesave të vendeve dhe popujve të Ballkanit, për të respektuar ligjin ndërkombëtar. Bashkëpunimi me Republikën Srpska, e cila është pjesë përbërëse e Bosnjës dhe Hercegovinës, bazohet në përfitim reciprok dhe në përputhje të plotë me Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit të vitit 1995. Ne jemi ende të fokusuar në realizimin e projekteve në fushën e tregtisë së energjisë, naftës dhe karburantit, bankingut, farmaceutikës dhe fushave të tjera në Republikën Srpska si dhe në tërë territorin e Bosnje dhe Herzegovinës”, theksoi Putin. “Ne konsiderojmë të njëjtën rëndësi për të promovuar nismat e përbashkëta humanitare, duke marrë parasysh interesin në rritje të shtetasve të Bosnjës për gjuhën ruse, kulturën ruse, studimet në Rusi. Marrëdhëniet me Slloveninë dhe Kroacinë po zhvillohen në mënyrë progresive, pavarësisht nga fakti që Dialogu midis Bashkimit Evropian, shtetet anëtare të të cilit dhe Rusia po përjetojnë kohë të vështira. Vitin e kaluar u mbajtën disa takime me udhëheqjen e Kroacisë. Rritja e tregtisë së mallrave: me Slloveninë, për tre të katërtat e 2018, ajo u rrit me pothuajse 10% dhe me Kroacinë me 27%.”, u shpreh ai, transmeton lajmi.net.

“Vitin e kaluar, Rusia dhe Sllovenia organizuan me sukses stinët kulturore “ndër-kulturore”, dhe në Zagreb u organizua një ekspozitë e madhe e Vetmisë së Shtetit, kushtuar 50 vjetorit të përvjetorit të përvjetorit të kryeqytetit kroat me Shën Petersburg. Ne do të vazhdojmë të zhvillojmë marrëdhënie miqësie dhe besimi që janë, sigurisht, plotësisht në përputhje me interesat e popujve tanë”.

Putin është pyetur nëse Serbia mund të mbështetet tek Rusia pas vendimit të Kosovës për krijimin e ushtrisë, dhe faktit se janë të rrethuar nga shtetet anëtare të NATO-s.

“Ne e vlerësojmë shumë angazhimin e madh të udhëheqjes serbe në rrugën e ruajtjes së neutralitetit të vendit. Në të njëjtën kohë, për shumë vite kemi ndihmuar në forcimin, mbrojtjen e aftësive të Serbisë: ne furnizojmë armë dhe pajisje ushtarake, ne ofrojmë ndihmë në riparimin dhe modernizimin e tyre. Ne do të vazhdojmë të zhvillojmë bashkëpunimin ushtarak-teknik. Nuk do të fshehim se ishim të befasuar nga reagimi mjaft pasiv i Bashkimit Evropian në lidhje me vendimin e “parlamentit” të Kosovës për transformimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në një ushtri të vërtetë. Sepse është e qartë se serbët që jetojnë në këtë krahinë kanë përjetuar një veprim të tillë si një kërcënim i drejtpërdrejtë për sigurinë e tyre. Përndryshe, kjo lëvizje krijon një rrezik serioz të situatës në rajon përkeqësohet”, u shpreh Putin. “Nuk është në interes të BE-së të mbyllë sytë kundër veprimeve të tilla të njëanshme, të cilat shkelin rëndë të drejtën ndërkombëtare, veçanërisht nëse Brukseli llogarit që ajo të vazhdojë të përmbushë detyrimet e saj si ndërmjetësues në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës. Ne kemi thënë në mënyrë të përsëritur se ne konsiderojmë se kursi për zgjerimin e NATO-s është trashëgimia e Luftës së Ftohtë dhe se është një strategji e gabuar dhe destruktive ushtarako-politike. Sot, Aleanca po përpiqet të rrisë praninë e saj në Ballkan. Por kjo vetëm rinovon linjat e ndarjes në kontinentin evropian, shkel rëndë parimin e pandashmërisë së sigurisë. E gjithë kjo, në fund të fundit, nuk çon në forcimin e stabilitetit, por në uljen e besimit dhe rritjes së tensionit në Evropë”, përfundoi ai.