Organizata humanitare

“Humanitarët” pro-rusë me precedentë kriminalë u mblodhën në Brçko: “Do të japim gjak për RS-në siç e do Dodiku ynë”

Organizata humanitare e Shën Gjergjit nga Lonçari është financuar drejtpërdrejt nga Ambasada e Federatës Ruse në BeH. Lideri i kësaj organizate, Srgjan Letic, është dënuar disa herë. Organizata nga 6 janari e deri më sot ka pasur disa aktivitete në rrethin e Bërçkos, ndërsa fotografitë dëshmojnë se janë të lidhur edhe me shoqatat çetnike.

“Ne do të japim gjak për Republikën Srpska siç e sheh Milorad Dodiku ynë, sepse vetëm ai ka një vizion se si ta ruajë dhe mbrojë Republikën Srpska nga armiqtë e jashtëm dhe të brendshëm, d.m.th. opozitarë fallco që janë gati për çdo gjë, vetëm për të kapur pushtetin dhe për të shitur varret e të parëve tanë. Ata do të gjykohen nga Zoti, por para tij do t’i gjykojë populli në zgjedhje”, kanë shkruar anëtarët e Shoqatës së Shën Gjergjit nga Lonçari, fshat që i përket rrethit të Bërçkos, me rastin e ditës antikushtetuese të Republikës Srpska.

Ata pretendojnë se ai nuk do të heqë dorë nga lufta për Republikën Srpska.

Po kush janë anëtarët e kësaj organizate gjoja humanitare të Shën Gjergjit që veshin uniformat në të cilat shkruhet – Rusi. Srgjan Letica është lider. Kolegët e BIRN kanë shkruar vitin e kaluar se një grup burrash nga Lonçari, afër Brçkos, të veshur me uniformë me xhupa të zinj me mbishkrimin “Rusia”, ishin paraqitur për më shumë se një vit si një organizatë humanitare e gatshme për të ndihmuar të gjithë. Por e kaluara kriminale e liderit, nderimi i të paditurit për krime lufte dhe interesi i policisë zbulojnë një tjetër fytyrë të grupit.

“Srgjan Letiq i dërguar në burg”, ishte titulli i një artikulli të botuar në Nezavisne novine në qershor 2012.

Më tej në tekst thuhet se Letiq u dënua me dy vjet e gjysmë burg për dhunim të të miturës. BIRN, ndërkohë, vitin e kaluar njoftoi se kishin marrë disa vendime kundër Letiq, i cili u dënua me gjithsej katër vjet e tre muaj burg, por në raste të veçanta.

Ky i dënuar është drejtuesi i organizatës gjoja humanitare Shën Gjergji nga Lonçari.

Fotoja që shihni është bërë katër ditë më parë, kur humanitarët po bëheshin gati për të festuar Krishtlindjet. Pema e Krishtlindjes është ndezur para kishës në Lonçar. Atyre iu bashkuan edhe çetnikët, po ashtu me uniformë me shenja në kapele.

Sipas informacioneve të Istraga, i njëjti grup ka vijuar me aktivitete “festash” edhe në ditët në vijim. Të shtunën, më 8 janar, grupi vizitoi monumentet e “ushtarëve të rënë të Ushtrisë së RS” në rrethin e Brçkos. Formacioni ka pozuar për një sesion fotografik, pastaj ka ndezur pishtarë dhe, sipas informacioneve tona, ka qenë në grupin e tifozëve të FK Ilićka 01 Brčko, të cilët janë drejtuar atë mbrëmje nga popullata vendase boshnjake. Të dielën mbrëma, ata shkruan një mesazh në Facebook duke thënë se ishin gati të dhuronin gjak për Republikën Srpska, siç e don Milorad Dodik.

Në maj të vitit të kaluar, anëtarët e kësaj organizate në Facebook falënderuan hapur Federatën Ruse për mbështetjen e saj.

“Po flitet, po flitet se rusët po vijnë”, është teksti i një kënge që ata postuan në faqen e tyre zyrtare në Facebook më 21 maj 2021.

Falënderime të veçanta më pas shprehën Ambasada e Federatës Ruse në Sarajevë dhe ambasadori Igor Kalabukhov.

“Një tjetër dhuratë modeste për organizatën tonë, në shenjë pune dhe përpjekjeje të përkushtuar për ta bërë më të mirë shoqërinë e lyer me reçelra të ndryshme. Ne do të jemi edhe më të fortë, më të shpejtë, më të qëndrueshëm dhe më këmbëngulës në synimet dhe veprimet tona. FALEMINDERIT RUSI”, kanë shkruar ata në faqen e shoqatës në Facebook, duke u mburrur me makinat e reja.

Kujtojmë se ambasadori i Federatës Ruse në BeH, Igor Kalabukhov, ishte i pranishëm të dielën në kremtimin e ditës antikushtetuese të Republikës Srpska në Banja Luka. Pas Banja Lukës, kremtimi i Ditës së RS-së do të vazhdojë në Brçko dhe në ceremoni do të marrë pjesë Milorad Dodik. Brçko është një qytet strategjik në BeH, sepse, si distrikt, e ndan Republikën Srpska në dy pjesë.