Greqia

Greqia e para, këto janë vendet më shoviniste në Europë

A mendoni se kultura juaj është më e lartë se ajo e njerëzve diku tjetër? Në të gjithë Europën, kjo pyetje është përgjigjur me një shkallë të konsiderueshme ndryshimesh. Për Kosovën e Shqipërinë si dhe vendet e rajonit nuk ka pasur të dhëna të mjaftueshme. Serbët janë dnër vendet më shoviniste ndërkohë.

Këto janë vendet më shoviniste në Europë.

Në tetë nga 33 vendet e anketuara kohët e fundit nga Qendra Kërkimore Peë, të paktën dy të tretat e të anketuarve thanë që besojnë se kultura e tyre është më e lartë se ato të kombeve të tjera. Të tetë janë në Evropën Lindore.

Greqia (89%)

Gjeorgji (85%)

Armenia (84%)

Rusia (69%)

Bullgaria (69%)

Bosnje (68%)

Rumania (66%)

Serbia (65%)

Shovinizmi kulturor është gati po aq i fortë në një varg vendesh të Ballkanit (Bosnje, Serbi, Bullgari, Rumani) dhe Rusi. Fqinjët kaukazianë Gjorgjia dhe Armenia e kapin atë më shumë se 80 përqind, por askush nuk prek Grekët – nëntë nga dhjetë mendojnë se e tyre është një kulturë superiore.

Superioriteti ekonomik nuk luan rol

Norvegjia e pasur me naftë është vendi i parë i Evropës Perëndimore në listë. Por ndjenjat e epërsisë kulturore nuk lidhen domosdoshmërisht me performancën ekonomike të një vendi, pasi edhe vendi më i pasur dhe më i varfër i Evropës prodhojnë të njëjtin rezultat: saktësisht gjysma e të gjithë të anketuarve në Zvicër dhe Moldavi janë pajtuar me propozimin e Pew Research.

Norvegji (58%)

Republika Çeke (55%)

Polonia (55%)

Zvicra (50%)

Moldavia (50%)

Vendet perëndimore pak më shoviniste se ato lindore

Një shumicë e vendeve të anketuara 13  nga 33 – kanë rezultatuar tek 40%. Kjo shumë poshtë listës, një epërsi është e perëndimoreve (8) e jo lindoreve (5), nëse ndjekim përkufizimin e Luftës së Ftohtë (d.m.th. Finlanda ‘perendimore’, Kroacia ‘lindore’).

Finlanda (49%)

Itali (47%)

Austri (47%)

Portugalia (47%)

MB (46%)

Hungaria (46%)

Gjermani (45%)

Danimarka (44%)

Sllovakia (44%)

Kroacia (44%)

Irlandë (42%)

Bjellorusia (42%)

Ukrainë (41%)

Këto janë vendet më së paku shoviniste

Ekziston një qëndrueshmëri e jashtëzakonshme gjeografike në skajin e poshtëm të shkallës, me tre shtetet baltike veçanërisht të dobëta kundrejt fqinjëve të tyre më shovinistë.

Një rajon tjetër i karakterizuar nga shovinizmi me energji të ulët shtrihet nga Hollanda mbi Belgjikën dhe Franca në Spanjë

Letonia (38%)

Lituania (37%)

Francë (36%)

Hollandë (31%)

Suedi (26%)

Belgjikë (23%)

Estonia (23%)

Spanjë (20%)

Disa vende fqinje kanë një shkallë të konsiderueshme ndryshimesh. Spanja me vendin e fundit është më pak se gjysma aq shoviniste sa Portugalia. Hendeku është edhe më i gjerë midis Suedisë dhe fqinjës së saj shumë më të sigurt Norvegjia.