Rrëfimi

Frikë e ethe të luftës: Rrëfimi i britanikut që sa i ka lindur djali dhe s’po mund të ikë nga Ukraina

Britanikët dhe shtetas të tjerë të huaj në Ukrainë janë paralajmëruar të largohen nga vendi mes alarmit për një pushtim të afërt rus. Kjo gjë, ka bërë që qytetarët të përballen me ethe e dilema të vështira.

Mirëpo, pavarësisht paralajmërimeve për një pushtim të afërt, Ken Stuart nuk mund të largohet nga Ukraina. Gruaja e tij Tatiana sapo ka sjellë në jetë një djalë.

Ken, i cili është me origjinë nga Edinburgu, thotë për BBC Radio 5 Live:

“Ai nuk ka ende një certifikatë lindjeje – duhen një deri në dy javë për ta marrë atë – dhe pa një certifikatë lindjeje, ai nuk mund të ketë një pasaportë dhe pa një pasaportë, ne nuk mund të largohemi nga vendi”.

Një email nga qeveria britanike dërguar Kenit dhe shtetasve të tjerë të Mbretërisë së Bashkuar u tha atyre se “nuk duhet të presin rritje të mbështetjes konsullore ose ndihmë për evakuimin pas ndonjë aktiviteti ushtarak rus në Ukrainë”.

“Kështu që ne jemi vetëm për sa u përket atyre,” thotë ai.

“Ne të dy jemi mjaft në stres.”

Ken, shtëpia e të cilit është në kryeqytetin e Ukrainës në rajonin qendror verior, thotë se opsioni i tij i vetëm për të ikur nëse ndodh një pushtim është të qëndrojë me të afërmit e gruas së tij në perëndim.

Pushtimi i Rusisë mund të fillojë në çdo moment, paralajmëroi SHBA.

Konflikti me Rusinë është fokusuar në rajonet lindore të Ukrainës që kur filloi në vitin 2014, kur Rusia mori kontrollin e gadishullit të Krimesë.

“Ne nuk kemi asnjë mundësi tjetër përveçse të qëndrojmë në vend dhe të shohim se çfarë ndodh ose të përpiqemi të parandalojmë gjërat pak dhe të shkojmë në perëndim të vendit,” thotë ai.

Shoku skocez Stuart McKenzie tashmë po planifikon të ikë me gruan dhe dy fëmijët e tij, pas gati 30 vitesh në Ukrainë.

“Me fëmijët e vegjël në vend, unë duhet të marr sigurinë e tyre si prioritet, kështu që ne jemi duke kërkuar patjetër t’i largojmë ata nga vendi sa më shpejt të jetë e mundur,” i tha ai BBC Breakfast.