Numri

Dymbëdhjetë njerëz vdesin ose lëndohen rëndë çdo ditë në rrugët zvicerane

Numri i viktimave të aksidenteve ka vazhduar të rritet vitin e kaluar në rrugët zvicerane. Dymbëdhjetë persona vriten ose lëndohen rëndë çdo ditë, sipas barometrit të sigurisë rrugore BPA. Numri i aksidenteve është rritur ndjeshëm në Zvicrën frëngjishtfolëse.

Në total, 4,096 njerëz u plagosën rëndë në rrugët zvicerane vitin e kaluar, një rekord i pakrahasueshëm në dhjetë vjet, ankohet Byroja për Parandalimin e Aksidenteve (BPA) në një deklaratë për shtyp. Numri i vdekjeve (236) mbetet në nivel të lartë.

Numri i aksidenteve ka shkuar në 1398 në Zvicrën frëngjishtfolëse, e cila ka shënuar rritje, ndërsa ka mbetur e qëndrueshme në vende të tjera në Zvicër. Ajo mbetet proporcionalisht më e lartë në Ticino sesa në dy rajonet e tjera gjuhësore.

Krahasimi me vendet e huaja, megjithatë, tregon se vdekshmëria në rrugët zvicerane është e ulët: krahasuar me 21 vende të tjera evropiane, Zvicra është në tremujorin e parë të vendeve më të sigurta.

Megjithatë, BPA është e shqetësuar për rreziqet me të cilat përballen këmbësorët. Në një vit, numri i këmbësorëve të vrarë u rrit nga 40 në 46 dhe ai i këmbësorëve me lëndime të rënda nga 497 në 522. Zhvillimi është gjithashtu problematik tek përdoruesit e biçikletave elektrike: edhe këtu numri i të plagosurve rëndë u rrit ndjeshëm (+35, për të arritur në 595).

Rritja më e theksuar, megjithatë, ka të bëjë me motoçiklistët, nga të cilët 1,160 u plagosën rëndë në vitin 2023 (+97). Ata përfaqësojnë gjithashtu një në katër persona të lënduar rëndë në aksidente rrugore dhe një në pesë persona të vrarë./RTS