Mitingu i 26 majit

Dhunë e paparë psikike në Serbi | Si po i detyron qeveria punëtorët e ndërmarrjeve të dalin në mitingje

Ish-punonjësi i ndërmarrjes publike “Gradska çistoça” Bogosav Neshoviq dhe kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Serbisë “Sloga” dhe deputeti Zheljko Veselinoviq theksuan presionin e madh që ushtrohet mbi punëtorët, veçanërisht në ndërmarrjet publike në të gjithë Serbinë që më 26 maj ata janë të detyruar të udhëtojnë në mitingun e SNS-së në Beograd.

“Ky lloj presioni ndaj njerëzve nuk është parë jo vetëm në Serbi, por edhe në botë. Sundimi i Vuçiqit është tronditur, ata thjesht nuk dinë çfarë të bëjnë në këtë moment”, tha Veselinoviq.

“Lista e njerëzve që duhet të sjellin njerëz në miting është zgjeruar shumë. Ne kemi gjithnjë e më shumë kompani si administrata tatimore, institucione të ndryshme shëndetësore dhe shoqëri komunale. Kemi informacione se një numër i madh njerëzish refuzojnë të vijnë në takim. Thjesht, njerëzit nuk duan të vijnë në takim, veçanërisht ata që janë të punësuar në mënyrë të përhershme. Njerëzit refuzojnë dhe tani janë në ofensivë. Kjo do të thotë se ata filluan të bëjnë presion mbi individët privatë”, thotë Veselinoviq.

Ai shton se qeveria po ushtron presion mbi të gjitha kompanitë që kanë ndonjë biznes me shtetin.

“Ata marrin para nga buxheti. Çdo person privat duhet të sjellë një numër të caktuar personash dhe kanë shkuar edhe në klube sportive dhe shoqata të ndryshme. Abuzimi i fëmijëve ka edhe në klubet sportive të kategorive më të reja. Për shkak se kanë një përgjigje të dobët, do të fillojnë “çdo gjë që mund të ecë” dhe gjithçka që ka të bëjë me shtetin. Kjo është e tmerrshme”, paralajmëron Veselinoviq.

Bogosav Neshoviq thotë se edhe ai ka qenë në të njëjtën situatë dhe se për këtë i është drejtuar kryetarit të atëhershëm Zoran Radojiçiq, por nuk ka marrë përgjigje.

“Më është dashur të marr edhe një numër të caktuar njerëzish në mitingje dhe në hapjen e autostradës. Unë refuzova dhe u pushova nga puna. Unë dhe tre-katër kolegë të tjerë. Kam qenë i punësuar përgjithmonë me 20 vite përvojë pune. Ata gjetën një shpjegim, nuk është problem për ta. Dhe unë fola me kolegët e mi sot në mëngjes, më thonë se presioni është edhe më i fortë se në vitin 2019, kur më pushuan”, thotë Neshoviq dhe tregon se shumë punëtorë në ish-kompaninë e tij nuk kanë pranuar të shkojnë në mbledhjen e SNS-së.

Veselinoviq thekson se nëse punëtorët i dënojnë për refuzimin e daljes në tubim, duhet ta regjistrojnë dhe dokumentojnë, sepse kështu në gjykatë mund të vërtetohet se për këtë kanë pësuar padrejtësi në punë.

“I kemi këshilluar që të shënojnë emrin dhe mbiemrin e njeriut që vjen për t’i bërë turma”, tha Veselinoviq.

Duke folur për vetë organizimin e punëtorëve në mitingje dhe mënyrën e kontrollit, Neshoviq tregon se të premten, më 26 maj, orari i punës së Pastërtia e qytetit do të shkurtohet në 14:00, si dhe se është caktuar një tubim në orën 17:00. përballë pastërtisë së qytetit, drejtorë sektori, secili prej të cilëve duhet të sjellë një numër të caktuar personash dhe më pas vijon një numërim.

“Dhe ata që nuk vijnë do të kenë probleme. Kur më pushuan, të paktën 20, 30 persona kishin probleme për të njëjtën gjë. Ata u zëvendësuan të gjithë, dhe u “hedhën” në rrugë. Pasoi ndëshkimi. Ata shikojnë nëse keni shkuar në takim, jo ​​si e bëni punën tuaj”, tha Neshoviq.