Ivica Daçiq

Daçiqi në mbrojtje të shefit të tij: Në fakt, Sllovenia duhet t’i kërkojë falje Serbisë sepse e ka njohur Kosovën

Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiq, beson se “Sllovenia duhet t’i kërkojë falje Serbisë, sepse me njohjen e Kosovës, ajo shkeli integritetin e saj territorial dhe sepse Këshilli i Sigurimit i OKB-së shkeli të gjitha rregullat për pjesëmarrjen në takime, duke lejuar presidenten Osmani të sjellin viktimat e mbijetuara të luftës, pa e informuar Serbinë për këtë”

Prandaj, Daçiq beson se Sllovenia “nuk duhet të kërkojë kërkimfjalje, sepse Vuçiq ka shprehur indinjatën e tij për këto lëvizje, të cilat padyshim ishin të paracaktuara”, tha Daçiq.

Vuçiq tha të martën se “Serbia ka rënë në një kurth të ngritur nga SHBA, Zvicra dhe Sllovenia”.

“Kur u vonua seanca e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, mendova se për çfarë bëhet fjalë, por pastaj kuptuam se për këtë ishin marrë vesh me amerikanët, sllovenët dhe zviceranët, nuk dihet kush është më i neveritshëm, sllovenët apo dikush tjetër”, tha Vuçiq.

Presidenti i Serbisë kërkoi falje për reagimin e politikanëve sllovenë, por sllovenëve, jo politikanëve, siç tha ai.

“Nëse kam ofenduar dikë, dua t’i kërkoj falje gjithë publikut slloven, por nuk kam ndërmend t’u kërkoj falje politikanëve sllovenë sepse ata udhëheqin një politikë të neveritshme ndaj Serbisë dhe popullit serb”, tha Vuçiq.

Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Evropiane, Tanja Fajon, i quajti fyese dhe të papranueshme fjalët e presidentit serb Aleksandar Vuçiq, për këtë arsye vendosën të thërrasin të ngarkuarin me punë të Serbisë për t’i mbrojtur.

“Ne kërkojmë shpjegim, falje, nuk është në frymën e marrëdhënieve të mira fqinjësore apo miqësore”, tha Fajon, duke i quajtur të pavërteta fjalët e Vuçiqit.

“Presidenti serb Aleksandar Vuçiq, në një deklaratë në margjinat e seancës së Këshillit të Sigurimit të OKB-së, përdori shprehje jashtëzakonisht fyese që nuk u përshtaten presidentëve të shtetit dhe aq më pak marrëdhënie miqësore mes popullit slloven dhe atij serb”, tha kryeministri slloven Golob.