Britania e Madhe

Britania e Madhe ia jep 500 mijë dollarë sinjalizueses që zbuloi keqpërdorimet në EULEX

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka rënë dakord për një marrëveshje prej më shumë se 500,000 dollarësh me një sinjalizuese të Zyrës së Jashtme, e cila pretendoi se ajo ishte minuar pas ekspozimit të korrupsionit në EULEX, misioni i BE-së në Kosovë.

Maria Bamieh, një ish-prokurore me Ministrinë e Jashtme, iu dha pagesa prej 512,000 dollarësh një dekadë pasi ngriti shqetësimet për herë të parë në pozicionin e saj në vitin 2012, raportoi The Observer.

Në rolin e saj, Bamieh punoi me EULEX-in, por një sërë zbulimesh dhe ndërhyrjesh bënë që ajo të mënjanohej dhe të largohej nga pozita e saj në vitin 2014.

Bamieh pretendon se pasi zbuloi korrupsionin dhe ia ktheu provat Ministrisë së Jashtme dhe ambasadës lokale, asaj iu tha të injoronte provat.

Zyra e Jashtme mohon pretendimet e saj pavarësisht pagesës, e cila u ra dakord përpara se të zhvillohej seanca.

Një zëdhënës i Zyrës së Jashtme tha: “Ne kemi rënë dakord të zgjidhim këtë çështje të gjatë pa pranim të përgjegjësisë dhe të vazhdojmë t’i hedhim poshtë me forcë këto akuza”.

Bamieh tha: “Besoj se duhet të isha lavdëruar dhe mbështetur nga Zyra e Jashtme për ngritjen e shqetësimeve të mia për korrupsionin e mundshëm brenda EULEX-it dhe trajtimin që pësova më pas, por në vend të kësaj u ndjeva e braktisur”.

Misioni 1 miliard dollarësh i EULEX-it ishte për të ndjekur politikanët dhe zyrtarët e profilit të lartë në Kosovë me lidhje me krimin e organizuar dhe korrupsionin.

Zbulimi i parë i Bamieh erdhi në vitin 2012 pas përpjekjeve të një zyrtari shëndetësor në Kosovë për të minuar një hetim duke përdorur lidhjet me një gjyqtar të lartë të EULEX-it.

Një prokuror i lartë dyshohet se ndau detajet e hetimit me zyrtarin përmes një pale të tretë.

Bamieh ngriti shqetësime me një diplomat në Mbretërinë e Bashkuar, por iu tha të “bënte një sy qorr”. Një vit më vonë, megjithatë, ajo u disiplinua për shkelje të parkimit dhe shkelje të rregullave të punës në një përpjekje të dukshme për të minuar punën e saj.

Në vitin 2014, Ministria e Jashtme reduktoi praninë e stafit në Kosovë. Bamieh iu ndërpre puna në fund të atij viti.

Avokati i tij Mike Cain tha: “Mbrojtja e sinjalizuesve është thelbësore për një shoqëri demokratike të drejtë dhe funksionale. Kjo ndodh edhe më shumë në hapësirat ku ushtrohet pushteti publik, siç ndodhi kur klientja jonë formoi dhe raportoi shqetësimet e saj si në Kosovës dhe figurave të larta brenda Ministrisë së Jashtme”.

Tom Tugendhat, kryetar i Komitetit të Përzgjedhur të Punëve të Jashtme, i kërkoi Zyrës së Jashtme të reformojë sistemin e saj të brendshëm të ankesave.

“Duhet fije e madhe morale dhe guxim për të ngritur kokën, duke ditur se mund të ketë kosto të konsiderueshme personale,” tha ai.

“Kultura e mbulimit nuk i sjell dobi askujt. Ndoshta nëse Ministria e Jashtme do të forconte proceset e ankesave dhe do të rriste hapjen e saj, anëtarët e stafit brenda departamentit nuk do të duhej të përdornin masa të tilla drastike.”